Nieuws Financiën

In één klap binnen

In een klap binnen zijn. We dromen er allemaal van, maar het is slechts voor weinigen weggelegd. Ron Dillen heeft het voor elkaar, schrijft het AD.

Hanneke van den Nieuwenhof | Foto: Jurriaan Balke 17 maart 2016

Ron dillen groot

Vrijdag is het bedrijf nog van jou, de maandag erna ben je er werknemer. Maar wel een met de spreekwoordelijke schaapjes op het droge. Het overkwam Ron Dillen (46) uit Veldhoven toen begin dit jaar het Zwitserse Flexim International zijn bedrijf FGB Facility Group overnam. Het overnamebedrag blijft ongenoemd, maar het gaat in ieder geval over miljoenen.

"Ik had wel eens nagedacht over de verkoop van mijn bedrijf. Maar niet op zo'n korte termijn", vertelt Dillen.

Tot begin dit jaar was hij eigenaar/directeur van FGB Facility Group, een onafhankelijk management- en adviesbureau gespecialiseerd in facility management, vastgoed en inkoop.

"Vorig jaar werd ik benaderd door Aeternus, een finance corporate tussenpersoon uit Eindhoven. Die bleek ingeschakeld door Flexim International om te zoeken naar een overnamekandidaat waarmee zij hun activiteiten in Facility Management in Nederland in één klap konden uitbreiden."

"Toen helder was dat we elkaar zouden kunnen versterken en dat het ook wel heel erg klikte tussen ons, ben ik met onze accountant van Crowe Horwath Foederer gaan nadenken over een interessante richtprijs. Ons voornemen was om alleen bij een vooraf vastgesteld minimumbedrag, de verkoop serieus te overwegen. Maar Flexim beschouwde de overname als een strategische stap vooruit en bood bijna het dubbele. Toen was het besluit snel genomen."

Behalve de overnameprijs (Dillen wil het bedrag niet noemen), is afgesproken dat Dillen en zijn compagnon minimaal de komende 3,5 jaar bij de nieuwe organisatie blijven om hun kennis en ervaring vanuit Nederland over te brengen naar de rest van Europa.

"Om dit voornemen te bevestigen hebben we ieder vijf procent van de aandelen van Flexim International aangekocht. Die kunnen we straks tegen een vastgesteld minimumbedrag inleveren als we die periode volmaken. Als we eerder weggaan, krijgen we niets. Niet dat ik daarvoor blijf", benadrukt Dillen. "Ik wil de zaak straks op een goede manier achterlaten. Dat ben ik aan onze medewerkers, onze nieuwe eigenaar en aan mijn eigen eer verplicht."

Sigarettenwinkel

De familie van Dillen is bekend in Veldhoven. Bijna iedereen kende de sigarettenwinkel van opa en oma Dillen aan de Kapelstraat Noord, die later werd overgenomen door zijn moeder die de winkel maar liefst 32 jaar heeft gehad. Inmiddels is de zaak gevestigd in het Citycentrum en in handen van zijn broer Paul. Ook vader Dillen was en is een goede bekende in het Veldhovense door zijn jarenlange baan als hoofd advertentieverkoop voor Veldhovens Weekblad en Kempenaer Hapert.

Ron Dillen is de enige die niet zo bekend is in zijn geboorteplaats, waar hij met uitzondering van zijn studietijd, heel zijn leven is blijven wonen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Afgelopen december verhuisde hij naar zijn huidige woning: een modern, licht huis met een grote tuin op nog geen steenworp afstand van zijn ouderlijk huis. Daar doet hij zijn verhaal. Niet omdat hij het zonodig kwijt wil, maar omdat zijn trotse vader de stoute schoenen had aangetrokken en 'zijn krant' had gemaild over het succes van zijn zoon.

En dus verhaalt Dillen over het hechte gezin waar hij uit komt en hoe hij na de middelbare school in Maastricht Bedrijfseconomie ging studeren. Om vervolgens te gaan werken bij zijn eerste werkgever Vebego International. Daar klimt hij op tot commercieel directeur van een van de dochterbedrijven. "Wij verzorgden alles: van schoonmaak en onderhoud van het gebouw, het groen, het wagenpark, de postverzorging: alles wat niet behoort tot de core business van het bedrijf", legt Dillen uit. Het bedrijfje richt zich op bedrijven vanaf 250 tot 300 personen. "Ik heb er acht jaar gewerkt. Toen ik kwam, werkten er vijf man. Toen ik ging waren dat er honderd." Bij zijn toenmalige werkgever stond Dillen bekend als 'de ondernemer'. "En eigenlijk was ik na al die jaren dienstverband ook wel klaar voor het starten van een eigen bedrijf", bekent hij.

In 2006 startte hij met twee partners FGB Facility Management BV. In eerste instantie is het kantoor gehuisvest in Maassluis. Na zes jaar verhuist het naar Dordrecht. Bij de verkoop eind vorig jaar, bestond FGB Facility Group uit vijf bedrijven, elk gericht op een specifiek gebied: organisatie-advies, werving en selectie, opleiding en trainingen en huisvestingsadvies, beheer en onderhoud. "De afgelopen jaren zijn we gestaag gegroeid, ondanks de crisis", geeft Dillen aan. "Op dit moment zijn er 75 mensen in dienst die allemaal facilitair zijn opgeleid en beschikken over specifieke kennis en ervaring. Voor Flexim was dat de meerwaarde en reden waarom ze met ons in zee gingen."