Nieuws Financiën

Indisch-Spaanse hapjes als wapen

Patrick Cuevas manager/hobbykok : 'Ik weet nu na Masterchef dat niks me nog gaat tegenhouden' schrijft Eindhovens Dagblad.

Chiel Timmermans 30 maart 2016

Patrick Cuevas masterchef koken helmond

Patrick Cuevas snijdt in de keuken een reepje van het vlees voor zijn beef salad. De binnenkant is perfect rosé. De Helmonder glimlacht tevreden. Ondertussen staan achter hem albondigas, Spaanse gehaktballetjes, op het fornuis. Hij serveert uw verslaggever de lievelingsgerechten van zijn twee kinderen. "Al heeft mijn zoontje wel een beetje genoeg van al dat culinaire. 'Mogen we gewoon friet?', smeekte hij laatst."

Dat culinaire verwijst na het avontuur dat Cuevas net achter de rug heeft: Masterchef. De komende weken is hij elke werkdag te zien bij de kookwedstrijd van SBS6. Hij is de man met zijn arm in een beugel. Cuevas wijst voor de boosdoener naar de hoek van de woonkamer: een skateboard. Hij had net een week opnames gehad toen hij daarop onderuit ging. Gebroken arm. "De arts wilde dat ik tot mijn pols in het gips ging. 'Dat dacht ik toch niet', reageerde ik. Ik heb net zolang gediscussieerd tot ik een beugel kreeg waarmee ik wel kon koken." Hij steekt zijn arm uit; die staat een beetje scheef. Cuevas: "Tja, je moet er iets voor over hebben."

De Helmonder ontliep afgelopen vrijdag ternauwernood eliminatie bij het tv-programma waarin elke week een kandidaat afvalt. Hoeveelste hij is geworden? "Ik mag niks zeggen, anders riskeer ik een boete van 10.000 euro. En mijn vrouw heeft ook getekend", is hij de verslaggever voor. "Maar ik zit er nog heel wat weken in."

Achtergrond

Als reden dat hij het zover schopt, wijst hij naar zijn achtergrond: een Spaanse vader en Indonesische moeder. "De combinatie van die twee keukens is mijn geheim. De jury was onder de indruk van mijn familiegerechten. Ik merk dat mensen het speciaal vinden als ik zowel Spaans als Indisch kook. Maar ik ben ermee opgegroeid, ik weet niet beter."

Voor Cuevas is familie heel belangrijk. Hij kreeg de afgelopen tweeënhalf jaar dan ook het nodige te verwerken toen zijn oma, vader en aangetrouwde nicht overleden. Die laatste was zijn beste vriendin. "Zowel bij haar als mijn vader heb ik alles van heel dichtbij meegemaakt: van ziektebed tot het regelen van de begrafenis. Het was een zware periode."

Het wegvallen van zijn dierbaren zette hem ook aan het denken. Hij noemt zijn baan als evenementenmanager bij Fontys Hogescholen 'prima', hij geeft met alle liefde zumbalessen in Geldrop en Brandevoort, maar zijn droom is een lunchroom in Eindhoven: "Die ga ik nu najagen. Het lijkt me geweldig om mijn kookstijl te laten zien. Dan serveer ik bijvoorbeeld een broodje bapao, maar wel met Spaanse kip als vulling. Of sateetjes naast pincho's (Baskische hapjes op stokje)."

Cuevas glimlacht tevreden als hij de twee lege, nog net niet door de verslaggever afgelikte, borden weer naar de keuken brengt. "Dit wil ik altijd. Ik wil dat mensen genieten van wat ik kook. Ik weet nu na Masterchef dat niks me daarin nog gaat tegenhouden."