Nieuws Financiën

Interim-directeur Deventer Verhaal wil binnen maand balans opmaken

Atze Bosma, tijdelijk directeur van het Deventer Verhaal, wil binnen vier weken in beeld hebben hoe de museale organisatie ervoor staat.

Van onze redactie 1 februari 2016

Museum stockpixabay

Bosma springt in nadat de raad van toezicht directeur Maarten van der Meer vorige week wegstuurde. Het Deventer Verhaal heeft als opdracht in een nieuw, eigentijdse jasje de Deventer cultuur-historie te belichten in de Waag. Die Schatkamer is nog steeds niet geopend. Bosma: "Dat moet echt nu zo snel mogelijk gebeuren. Al het uitstel is niet goed." Bosma gaat 'alles' tegen het licht houden: "Zoals: hoe is de kwaliteit van de organisatie, wat kunnen we al wel en niet en in hoeverre zijn de uitgangspunten van het Deventer Verhaal haalbaar." Behalve De Schatkamer is een uitgangspunt het opzetten van tijdelijke exposities, op wisselende locaties.

FunctionerenOnduidelijk blijft of behalve kritiek op de voortgang van het Deventer Verhaal, de inhoud van exposities en het functioneren van Van der Meer er meer meespeelde bij het besluit om met de Amsterdammer te breken. Jaap Starkenburg, voorzitter raad van toezicht: "Later geven we graag een toelichting, maar nu kan dat nog niet." Sinds de zomer hadden de raad van toezicht en Van der Meer meerdere indringende gesprekken over de koers. Gesprekken de laatste weken met mensen in en buiten de museale organisatie kostten Van der Meer uiteindelijk de kop.

Bosma is relatief nieuw in Deventer. Per september was hij lid van de raad van toezicht. In het dagelijks leven is hij troubleshooter bij bedrijven in moeilijkheden. "Ik heb veel interesse in kunst en cultuur en voel me zeer betrokken bij Deventer." De bedoeling is zo snel mogelijk een nieuwe directeur aan te stellen.

Foto: Pixabay