Nieuws Financiën
Juristen gemeenten zweten op voorstel voortzetting TSN Thuiszorg
Juristen van Twentse gemeenten maken overuren op de vraag of ze het nieuwe bedrijf van Jos de Blok huishoudelijk werk moeten gunnen. Volgens de Almelose wethouder Anja Timmer is het nog volstrekt onduidelijk wat de veertien samenwerkende gemeenten gaan beslissen over een voortzetting van het in nood geraakte TSN Thuiszorg.
Sinds maandag ligt er bij de veertien gemeenten een dik pak voorstellen op tafel, afkomstig van Buurtzorg Nederland-oprichter Jos de Blok. De Blok wil met zijn nieuwe Stichting Familiehulp een groot deel van het huishoudelijk werk van TSN overnemen dat de gemeenten voor hulpbehoevende bewoners aanbesteden en betalen.
Als De Blok over enkele weken van voldoende gemeenten groen licht krijgt redt hij daarmee het werk van ongeveer 7.500 poetshulpen in Nederland. Hij heeft daarvoor wel 5,7 miljoen euro nodig uit een rijkspot van 200 miljoen euro die nog beschikbaar is.
Oneerlijke concurrentieZowel de branchevereniging voor de thuiszorg als concurrerende bedrijven vrezen oneerlijke concurrentie als de gemeenten lopende de bestaande contractperiode met een nieuwe partij in zee gaan die als enige direct (extra) staatssteun krijgt.
"We hebben de voorstellen nog maar pas binnen, dus we vinden er nog niks van. Eerst moeten we goed onderzoeken wat dit juridisch allemaal betekent", zegt de Almelose wethouder Timmer, die spreekt over een ongelooflijk ingewikkelde materie. Bovenop het voorstel kregen de gemeenten gisteren van De Blok nog eens een aantal aanvullingen en uitwerkingen op het plan.
BodemprijsOp één punt bestaan er volgens Timmer geen problemen in Twente, namelijk de bodemprijs van 21 euro voor een uur huishoudelijke hulp die De Blok wil hebben om een financieel gezonde exploitatie te kunnen draaien. "We betalen allemaal al 21 euro of meer en ook de snelheid van uitbetalen is hier geen probleem."
De veertien Twentse gemeenten hebben onder de naam Organisatie voor Zorg en Jeugd Twente (OZJT) de huishoudelijke hulp weliswaar gezamenlijk aanbesteed, maar elke gemeente bepaalt uiteindelijk hoe de hulp er in de praktijk moet uitzien, tegen welk uurtarief. De Twentse gemeenten bespreken het voorstel van De Blok aanstaande woensdag. Dan wordt ook duidelijker of er naar één gezamenlijk antwoord wordt gestreefd.
Foto: ANP