Aangeboden door Liesker Procesfinanciering

Branded Content Financiën

Laat kansrijke claims niet op de plank liggen – schakel Liesker Procesfinanciering in

Ondernemers denken al snel: een rechtszaak aanspannen, dat is gedoe. Wat ze niet weten, is dat Liesker Procesfinanciering zo’n rechtszaak kan financieren onder no cure no pay-voorwaarden: als je het proces wint, betaal je een fee. Verlies je, dan kost het je niks. Directeur Willem van Nijnanten legt uit hoe het precies in z’n werk gaat.

Jette Pellemans 14 februari 2022

Laat kansrijke claims niet op de plank liggen schakel Liesker Procesfinanciering in1

Liesker Procesfinanciering bestaat nu elf jaar, opgericht door oud-advocaat Chris Liesker en zijn dochter Sara. Foto Liesker Procesfinanciering

Je hoopt het als ondernemer natuurlijk nooit mee te maken, maar stel: je bedrijfspand brandt af. Vuur, vlammen, rook, water - de schade is zomaar vier tot vijf miljoen euro. Maar wat als de verzekeraar weigert uit te betalen? Je hebt geen budget meer om een procedure te starten en blijft met lege handen achter.

,,Tegen zo’n grote kapitaalkrachtige partij ben je als ondernemer echt de pineut. Ze hebben diepe zakken en eindeloos de tijd om de boel te stagneren,” zegt Willem van Nijnanten. Hij is managing director bij Liesker Procesfinanciering in Breda. Zij financieren zaken als deze voor de eisende partij, de ondernemer dus. ,,In feite is dat een nobele taak. Zo kan ook de ondernemer deelnemen aan ons rechtssysteem, ook al hebben ze niet zo’n vette portemonnee als de tegenpartij.”

''Procesfinanciering of rechtszaakfinanciering wordt in Nederland steeds bekender''

Liesker Procesfinanciering

Oplossing voor torenhoge tarieven

Procesfinanciering of rechtszaakfinanciering wordt in Nederland steeds bekender. Het komt uit Australië, waar procesfinanciering zo’n dertig jaar geleden ontstond als oplossing voor de torenhoge tarieven van advocaten. Ondertussen is het ook in het Verenigd Koninkrijk en de VS een veelgebruikte financieringsmethode.

Liesker Procesfinanciering bestaat nu elf jaar, opgericht door oud-advocaat Chris Liesker en zijn dochter Sara. Vader Liesker werkte als advocaat regelmatig aan kansrijke zaken, maar na twee jaar – soms net voor de eindstreep – moesten zijn cliënten de zaak stopzetten. Het geld was op. Dat vond hij zo onbevredigend, dat het hem op het spoor zette van procesfinanciering. Nu is Liesker Procesfinanciering marktleider in Nederland.

Rechtszaak starten of niet?

Hoe gaat procesfinanciering precies in z’n werk? Het begint bij een ondernemer die een claim wil neerleggen bij een andere partij. Dat kan een producent zijn die een verkeerde partij producten leverde, of een medeaandeelhouder die zijn afspraken niet na komt. Liesker adviseert in rechtsgebieden zoals contractgeschillen, faillissementsrecht, kartelschade of octrooirecht. De ondernemer wil een bedrag terugclaimen en twijfelt: zal ik een rechtszaak starten of niet?

Op dat moment schiet Liesker Procesfinanciering graag te hulp. Want hoe fijn zou het zijn om zeker te weten dat zij deze hele rechtsgang betalen? En dat je er geen omkijken meer naar hebt, omdat zij het case-management op zich nemen? Alleen als je de zaak wint, moet je ze een deel van de claim aan hen afstaan. Dat percentage ligt op 30% voor ondernemers en 25% voor particulieren, al kan het in specifieke gevallen afwijken. Bij verlies van de zaak kost het je niets: no cure, no pay. Voorwaarde is overigens wel dat de claim meer dan €1.000.000 euro bedraagt, anders kan het niet uit, zegt Van Nijnanten.

''Maar belangrijker dan het gewonnen geld, is vaak de emotionele afronding van een zaak''

Liesker Procesfinanciering

Club met oud-rechters en -advocaten

,,Als een ondernemer bij ons aanklopt, gaan we eerst kijken hoe kansrijk de claim is,” legt Willem van Nijnanten uit. ,,We hebben een behoorlijk zware club aan oud-rechters en oud-advocaten in huis, die volgens een uitgebreid protocol de claim beoordelen.” Van alle claims die ze binnenkrijgen, acht Liesker Procesfinanciering tien procent kansrijk genoeg om in te investeren. Het leeuwendeel van die andere negentig procent wordt afgewezen omdat de zaak te ‘klein’ is of omdat het een te geringe kans van slagen heeft.

Als je wél bij die tien procent hoort, neemt Liesker Procesfinanciering de zaak voor de klant geheel uit handen. Een zaak wordt gemiddeld sneller afgerond als de tegenpartij weet dat er een procesfinancier in het spel is. ,,Ze weten dan: ah, daar is geld - en zullen eerder tot een regeling proberen te komen.”

Een gewonnen zaak is natuurlijk het mooiste resultaat: in zestig procent van de zaken bij Liesker Procesfinanciering is dat het geval. Maar belangrijker dan het gewonnen geld, is vaak de emotionele afronding van een zaak. ,,Zo’n rechtszaak gaat je niet in de koude kleren zitten. Als je, soms na jarenlang conflict, op een positieve manier de zaak kan afronden – is dat ontzettend waardevol.”

Heb jij een kansrijke claim?

Vul dan vrijblijvend het aanvraagformulier in van Liesker Procesfinanciering. Zij nemen dan graag contact met je op om te kijken of de zaak geschikt is voor procesfinanciering.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws