Nieuws Financiën

Keihard eind aan 'taxfree' leventje

Victor Schildkamp (AD) | Foto: Victor Schildkamp 25 januari 2016

Eindetaxfreeleventje1065

Een Nederlandse miljonair die in een villawijk bij Marbella woont, is opgepakt omdat hij op grootschalige wijze de belasting zou ontduiken. De man (67) zou op papier in Zwitserland wonen, maar de Spaanse justitie denkt dat hij over 25 miljoen aan inkomsten belasting in Spanje had moeten betalen. Dat schrijft het AD maandag.

De man heeft volgens de Spaanse justitie 20 jaar lang met frauduleuze praktijken 25 miljoen euro vergaard en zijn identiteit, woonplaats en vermogen stelselmatig verborgen gehouden voor onder andere de Belastingdienst.

De man verborg zijn leven en zijn inkomsten achter duistere boekhoudingen in Spanje, Nederland, Zwitserland en Groot-Brittannië, berichtte de krant La Opinión de Málaga dit weekend.

Over zijn identiteit wordt niks gezegd, maar in en om villawijk La Zagaleta, waar hij woont, gaat de naam rond van een nu 67-jarige man die oorspronkelijk uit Eindhoven komt. Hij woont in Spanje met een vrouw en kind.

BrillenDe Spaanse justitie heeft bekendgemaakt dat de verdachte zijn praktijken verborg achter een internationaal opererend bedrijf dat in brillen handelt. "Goedkope brillen ergens in China kopen en doorverkopen aan winkeliers, die ze voor weer iets meer verkopen,'' zegt een Nederlandse kennis van de aangehouden man. "Ja, daar heeft hij veel geld mee verdiend.''

Ook heeft de Nederlander in het verleden geld verdiend als onroerendgoedhandelaar. Achter zijn brillenhandel zouden veel meer werkzaamheden schuilgaan. De brillenhandel zou ook een dekmantel zijn voor onroerendgoed-inkomsten.

'Een fiscaal ontheemde'De naam van de verdachte wordt door justitie niet genoemd, maar hij wordt ook aangeduid als 'een fiscaal ontheemde' omdat hij kennelijk nergens belasting betaalde. De aangehouden Nederlander vertrok enkele decennia geleden al naar het buitenland, eerst naar Groot-Brittannië en later naar Spanje. Met een deel van zijn familie is hij gebrouilleerd.

De Belastingdienst en de Spaanse politie zijn in 2013 begonnen met een onderzoek naar de man dat ze 'de operatie Davy Jones' doopten. De verdachte schroomde niet in auto's van 400.000 euro rond te rijden en verbleef vaak in luxe-oord La Zagaleta in Benahavís.

Ook verplaatste hij zich in luxejachten, maar hij gaf nergens inkomsten op aan de belasting. In La Zagaleta is een huis onder de 3 miljoen amper te krijgen. Zelfs de Russische president Poetin zou er een villa bezitten.

De Spaanse politie moest lang geduld oefenen om de Nederlander te kunnen oppakken. Na verloop van tijd werd duidelijk dat de man onder meer bedrijven en bankrekeningen in belastingparadijs Gibraltar had en er een manier van leven op nahield die niet strookte met wat hij de belasting opgaf.

HuiszoekingenIn het kader van het onderzoek tegen de 'fiscaal ontheemde' Nederlander zijn huiszoekingen in woningen en bedrijven gedaan in Marbella, Benahavís en Sotogrande. Er zijn meer dan twintig bankrekeningen van de Eindhovenaar geblokkeerd.

Andere Nederlanders in het gebied kijken niet op de van de arrestatie van de steenrijke Nederlander. ,,Ach, zet een cordon om dit gebied en je vangt er honderden die massaal hier de belasting ontduiken,'' zegt een van hen.

Een kennis van de aangehouden man zegt dat het nog maar de vraag is of justitie hem echt te pakken kan nemen. ,,Eigenlijk staat er nooit iets op zijn eigen naam. Zo heeft hij het altijd gedaan, zo slim is hij wel.''