Nieuws Financiën

HEMA en KoopdeHEMA vinden elkaar: stukjes HEMA zijn te koop

HEMA gaat samenwerken met het burgerinitiatief KoopdeHEMA. Iedereen die fan is van HEMA kan door middel van een certificaat een "stukje HEMA” kopen, met een winstafhankelijk rendement. Daarnaast kan men als klankbord meepraten over bijvoorbeeld de duurzaamheidstrategie of het assortiment van HEMA.

Redactie 16 februari 2021

Hema eigenaar wissel boekhoorn

,,We voelden ons tijdens de biedingstrijd gesteund doordat via het burgerinitiatief duidelijk werd dat HEMA in Nederlandse handen moest blijven”, aldus Ton van Veen van Mississippi Ventures over de samenwerking. ,,Het is geweldig om te zien dat al die duizenden fans zich op deze massale wijze achter HEMA scharen.”

Mississippi, het investeringsvehikel van ondernemersfamilie Van Eerd (Jumbo) en Parcom, deden een winnend bod en kregen zo HEMA in handen. Gelijktijdig deed stichting HENA - de stichting achter het burgerinitiatief KoopDeHema – in de zomer van 2020 een bod op HEMA om te voorkomen dat de keten weer in handen zou komen van liefdeloze aandeelhouders.

Lees ook: Initiatiefnemer Mei Li Vos: 'HEMA-overnamekandidaten niet afwijzend tegenover KoopdeHema'

Klant en werknemer betrekken bij lief en leed van HEMA

De nieuwe eigenaren van HEMA en Stichting HENA willen een concrete stap zetten om klanten en werknemers meer te betrekken bij het lief en soms het leed van HEMA. Het toekennen van certificaten aan individuen past ook goed in de roep om na de coronapandemie de economie van bedrijven te herzien.

Anna Grebenchtchikova, voorzitter Stichting HENA: ,,De financiële structuur die we hadden opgezet om met vele kleine aandeelhouders HEMA te kopen kan nu worden gebruikt om de vele fans van HEMA echt te betrekken bij het bedrijf.”

Via Nxchange kan worden deelgenomen

In de komende maanden wordt het fonds vormgegeven. Mensen die nu al willen inleggen kunnen dat doen via Nxchange/KoopdeHEMA. De inleg bij Nxchange wordt omgezet in certificaten zodra de juridische structuur rond is. Deelnemers die al eerder zijn ingestapt, maar nu hun participatie niet meer nodig achten, kunnen voor de daadwerkelijke omzetting naar certificaten uitstappen en krijgen hun inleg teruggestort.

Om het fonds toegankelijk te houden voor de kleine certificaathouder en om te voorkomen dat grotere aandeelhouders kunnen domineren, zal er een maximumaantal certificaten per deelnemer gaan gelden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.