Nieuws Financiën

Ondernemersloon stijgt flink: helft van kleine ondernemers verdient boven minimumloon

Het loon van kleine ondernemers is in het eerste kwartaal flink gestegen en ruim de helft van deze ondernemers verdient inmiddels boven het minimumloon. Bovendien is het vertrouwen onder kleine ondernemers toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de Kleinbedrijf Index.

Van onze redactie 23 juni 2023

Loon ondernemers stijging

Foto: Shutterstock

Ondernemers zien de zon weer schijnen. Dat is de voorzichtige conclusie die getrokken mag worden uit cijfers van de tiende editie van de Kleinbedrijf Index, een onderzoek van de Hogeschool Utrecht en microfinancier Qredits onder 1.100 kleinere ondernemers. Zo is het ondernemersvertrouwen, waarbij wordt gemeten of ondernemers meer of minder omzet verwacht in het volgende kwartaal, significant gestegen: van +5 naar +30.

Opvallend is dat kleine ondernemers in vrijwel alle sectoren de toekomst zonnig zien. Er zijn geen verschillen tussen starters en gevestigde ondernemers en ondernemers met en zonder personeel. Alleen in de cultuursector denkt men aan verdere krimp.

Lees ook: Kleine bedrijven grijpen door geldgebrek naast groene subsidie

53 procent van kleine ondernemers verdient boven minimumloon

Een ander opvallend cijfer uit de KB Index is het sterk gestegen ondernemersloon. Voor het eerst sinds de eerste metingen in 2020 verdient 53 procent van de ondernemers een ondernemersloon boven minimumloon: een kleine 1.900 euro per maand. Vorig kwartaal was dit nog maar in 42 procent van de gevallen.

Niet in elke sector is het hosanna. Vooral in de horeca (40 procent), detailhandel (37 procent) en nog erger, de cultuursector (66 procent), moeten teveel ondernemers leven van een beloning onder bijstandsniveau. Voor een alleenstaande betekent dat minder dan 1.200 euro per maand. Bijna één op de vijf ondernemers verdient minder dan minimumloon, maar meer dan bijstandsniveau. Hoewel het aantal ondernemers dat onder bijstandsniveau verdient sinds eind 2021 daalt, is dit aantal nu nog steeds bijna één op de drie.

Lees ook: 1 op 3 kleine ondernemers technisch failliet: ‘Ze zitten echt in een spagaat’

1 op 6 kleine ondernemers heeft veel stress

Ondanks de flinke stijging in het ondernemersloon laten de cijfers zien dat nog steeds bijna de helft van de ondernemers met een kleinbedrijf onder het minimumloon verdient. Dat kan de reden zijn dat het stressniveau onder kleine ondernemers relatief gelijk blijft. Eén op de zes ondernemers geeft aan veel stress te ervaren, wat kan leiden tot verlaging van de kwaliteit van (financiële) beslissingen en burn-outverschijnselen.

Volgens de onderzoekers is het onontkoombaar dat gemeentes vaker gesprekken moeten voeren met ondernemers over hun levensvatbaarheid. Daarin zal ook directe inkomenssteun nodig zijn en begeleiding/omscholing naar de arbeidsmarkt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws