Nieuws Financiën
Kleine witgoedwinkel breidt uit in Terneuzen
Tussen het geweld van alle ketens houdt Désirée Kegels met haar witgoedwinkel stand. Ze heeft zelfs het lef uit te breiden in de Terneuzense binnenstad, meldt PZC.
Wat is ze blij dat de verbouwing nu echt op stoom is. "We zijn er al een jaar of twee mee bezig." De glazen pui in de voorzijde van haar winkel aan de Vlooswijkstraat is anderhalve week geleden geplaatst. Veel werk moet nog worden verzet, maar wat Désirée voor ogen heeft met haar witgoedzaak, begint duidelijk te worden. De uitstraling wordt moderner, eigentijdser, zonder de aloude klantgerichtheid vaarwel te zeggen.
Dat het allemaal zoveel tijd heeft gekost, heeft een trieste oorzaak. Désirée verloor vorig jaar mei haar man, Lex Janssen. Hij was ernstig ziek. "Mensen vroegen me 'wat ga je nu doen?' Ik heb er geen moment over getwijfeld dat ik door zou gaan. We hebben samen deze zaak opgebouwd. En wat moet ik anders?"
LevenswerkDe winkel in witgoed (wasmachines, vaatwassers, stofzuigers, ovens, noem maar op) is het levenswerk van Lex en Désirée. Ze begonnen in 1984 aan de Dijkstraat. "Mijn man werkte toen nog bij de Cokesfabriek. Hij was heel creatief. Hij ontdekte een gat in de markt; gebruikte wasmachines opkopen, reviseren en weer verkopen. Het was flink crisis. Mensen hadden weinig geld. De verkoop liep als een trein, omdat wij ook garantie gaven."
De tijd dat bedrijven blij waren dat ze van tweedehands witgoed af konden, is voorbij. Veel wordt gerecycled. De prijzen van nieuwe apparatuur zijn van lieverlee ook steeds lager geworden. "Voor drie-, vierhonderd euro heb je nu al een nieuwe wasmachine." Machines zijn door de elektronica ook ingewikkelder geworden. "Vroeger kon je er nog aan sleutelen, nu lees je een apparaat uit en vervang je een printplaat als dat noodzakelijk is."
OuderenVeel is veranderd, niet de manier van werken van Witgoed Specialist Terneuzen. "Dat is onze kracht", weet Désirée. "We leveren service aan huis. We geven de klanten advies, maar laten hen zelf kiezen. We smeren hen niks aan." Vooral 'ouderen' blijken dat te waarderen. "En als zij een wasmachine of vaatwasser cadeau willen geven aan hun kinderen, komen ze ook bij ons."
Désirée is zelfstandig, maar maakt onvermijdelijk gebruik van een grotere inkooporganisatie, United Retail. "Zij kunnen grote aantallen inkopen, wat voordeel oplevert in de prijs. Anders red je het niet."
Goede omzetHet was spannend hoe de klanten vorig jaar zouden reageren, toen ze zonder haar man de winkel voortzette. "Ik heb in 2015 toch een goede omzet gedraaid", prijst Désirée zich gelukkig. Dat was een aanmoediging om met de vernieuwbouw door te gaan. "Dit is ook ons eigen pand. Ik ben gevraagd naar het nieuwe winkelcentrum aan de Kennedylaan-West te gaan, maar dat zou veel meer kosten met zich meebrengen aan huur en personeel."
Wanneer de nieuwbouw klaar is, kan Désirée nog niet direct zeggen. Ze runt haar zaak met haar zus en twee medewerkers, van wie er één ook een deel van de verbouwing doet. "Als het druk is, moet hij ook op pad." Toch hoopt ze voor nieuwjaar te verkassen. "Anders wordt het 2017, ook niet erg."