Nieuws Koopkrachtcrisis

Gemiddelde omzetgroei mkb daalt in september, alleen horeca verdubbelt

Nederlandse mkb-bedrijven realiseerden in september een gemiddelde omzetgroei van 8,67 procent. Alleen de horeca liet een fikse groei zien. Dat blijkt uit cijfers van de Exact MKB Monitor, die gebaseerd zijn op verwerkte data van 340.000 Nederlandse administraties.

Van onze redactie 19 december 2022

Mkb omzetgroei daling

Foto: Shutterstock.

De omzetgroei daalt licht ten opzichte van augustus, met zo’n 0,5 procent. Alleen in de horeca nam de gemiddelde omzetgroei noemenswaardig toe. Deze verdubbelde bijna, van 3,33 procent in augustus naar 6,5 procent in september.

Horeca bijzonder veerkrachtig

,,In augustus zagen we de gemiddelde omzetgroei onder het Nederlandse mkb voor het eerst in maanden toenemen”, vertelt Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact. ,,We verwachtten toen al dat die stijging tijdelijk zou zijn en dat de daling van de gemiddelde omzetgroei, die eerder dit jaar is ingezet, zich zou voortzetten. De cijfers van september onderstrepen dit."

De sterkste daling is te zien bij ondernemers in de bouw. Zij zagen hun gemiddelde omzetgroei met 2,34 procent afnemen, van 12,16 procent in augustus naar 9,82 procent in september. ,,Dat ondernemers in de horeca in september juist een toename realiseerden, toont nog eens aan dat deze sector bijzonder veerkrachtig is,” aldus Schuite.

Lees ook: NLInvesteert: 'Economische tegenwind leidt tot meer schuldherstructureringen mkb'

Betaaltermijn stabiliseert

Ondernemers kregen in september gemiddeld binnen circa 32 dagen betaald. Alleen ondernemers die actief zijn in de productie moesten met ruim 34 dagen langer op hun geld wachten. Het percentage bedrijven in het mkb met een financiële buffer loopt nog altijd op. In september had bijna 62 procent van alle mkb-bedrijven minimaal 10.000 euro achter de hand. Marcus Schuite vervolgt: ,,Niet eerder was de liquiditeit zo hoog. Dat is best uitzonderlijk gezien de economische tijden waarin we zitten. Ook voor ondernemers wordt alles duurder en dus is het best bijzonder dat het percentage bedrijven met een financiële buffer blijft toenemen.”

De ontwikkeling van cashflow en liquiditeitspositie voor het mkb in het tweede kwartaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws