Nieuws Financiën

Laat je niet opjagen

Irene van den Berg 13 januari 2016

Huiskopen1065

De hypotheekrente staat laag en de huizenprijzen zijn nog steeds aantrekkelijk. 2016 lijkt dus een uitstekend jaar om een huis te kopen. Of toch niet? Irene van den Berg vraagt het Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Is er met het ontkurken van de champagne veel veranderd voor potentiele huizenkopers?

"Nee, een huis kopen in 2016 is bijna hetzelfde als een huis kopen in 2015. De belangrijkste verandering is dat je dit jaar iets minder kan lenen. Banken lenen dit jaar 102 procent van de marktwaarde van de woning, tegenover 103 procent vorig jaar. Dat percentage wordt afgebouwd naar 100 procent in 2018. Maar ook dit jaar moet je een deel van de bijkomende kosten - zoals hypotheekadvieskosten, taxatiekosten en makelaarskosten - al zelf ophoesten. Eigen geld inbrengen wordt steeds belangrijker voor huizenkopers.

Wel kunnen tweeverdieners, op basis van hun inkomen, naar een duurder huis kijken. Nu telt het laagste salaris van tweeverdieners voor de helft mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vorig jaar telde het tweede inkomen nog slechts voor een derde mee."

De huizenprijzen zitten sinds lange tijd weer in de lift. Is het slim om haast te maken als je van plan bent om te gaan verhuizen?

"Je ziet inderdaad een opgaande trend in de huizenprijzen, maar niet overal. De trend is dat veel jonge gezinnen naar de stad en omliggende gemeenten trekken. De prijs van woningen in de Randstad maar ook bijvoorbeeld in steden als Den Bosch en Eindhoven gaat daardoor omhoog. Nederland kent echter ook gebieden met krimp, zoals Zeeland, Limburg en de drie noordelijke provincies, waar de huizenprijzen dus niet stijgen. In dorpen in Brabant en Gelderland, die wat verder van de stad liggen, zie je een zeer gematigde ontwikkeling van de huizenprijzen.

Waar je ook wil gaan wonen, het is nooit verstandig om overhaast een huis te kopen. In Amsterdam en Utrecht zie je dat de huizenmarkt helaas alweer oververhit raakt. Verkoopmakelaars pikken de beste kopers eruit, bijvoorbeeld kopers die afzien van een bouwtechnische keuring. Hou je hoofd koel en ga niet in op onredelijke eisen."

Maar hoe voorkom je dat je steeds weer achter het net vist?

,,Het is juist goed om te accepteren dat sommige huizen aan je voorbij gaan. Laat je niet opjagen. De huizenvoorraad is heus niet zo maar ineens op. Besef dat er elke keer weer andere nieuwe woningen op de markt komen. En misschien sluit het huis dat volgende week op de markt komt nog wel beter aan op je wensen dan het huis dat deze week aan je neus voorbij ging. Ga je na een paar keer misgrijpen toch maar akkoord met bijvoorbeeld een kamer minder, dan kun je daar veel spijt van krijgen. En je zult toch echt een paar jaar in een huis moeten wonen, om de kosten koper eruit te halen."

Wat verwacht je dat de hypotheekrente dit jaar zal doen?

,,De hypotheekrente is laag, net boven de twee procent wanneer je de rente tien jaar vast zet, en dat is erg prettig als je een huis gaat kopen. De verwachting is gelukkig dat de hypotheekrente voorlopig nog laag blijft. Laat je dus ook niet opjagen door de angst voor een stijgende hypotheekrente."

Welke tip heb je voor Nederlanders die dit jaar een huis willen kopen?

"Koop je samen een huis, ga dan alleen tot aankoop over als je allebei helemaal overtuigd bent van het huis. En van elkaar. Want de koop van een huis is een beslissing voor een langere termijn."

Heb je naar aanleiding van dit verhaal een vraag over jouw financiën? Mail naar irene.van.den.berg@persgroep.nl

Het is juist goed om te accepteren dat sommige huizen aan je voorbij gaan