Nieuws Financiën

Make-over Groningen kost 30 mln

Van onze redactie 18 januari 2016

Winkelen Groningen winkelgebied andere bestemming

De maatregelen om de binnenstad van Groningen een make-over te geven, kost de komende jaren 20 tot 30 miljoen euro, meldt Dagblad van het Noorden maandag. Deze week willen B en W knopen doorhakken over de binnenstadsvisie. Twijfel over de plannen neemt toe in de gemeenteraad.

De grootste ingrijpende maatregel die in het plan staat is om de bussen niet meer door het centrum en dus ook niet meer over de Grote Markt te laten rijden. Gevolg is dat bezoekers aan de binnenstad aan de rand van het centrum moeten uitstappen. Daarom roept het plan veel bezwaar op bij ouderen en minder-validen.

VoordeelHet grote voordeel van de verdwijning van de bussen is dat er meer ruimte komt voor het winkelend publiek en meer ruimte komt voor fietsers. Het stadsbestuur wil de vrijgekomen ruimte ook benutten om de binnenstad ‘aan te kleden'.

In de gemeenteraad worden de voordelen van de plannen gezien, maar er heerst geen feestvreugde. is geen sprake van een hosanna-stemming.

OnderzoekEen werkgroep deed onderzoek naar de plannen en sprak met bewoners, ondernemers en het OV-bureau. In een rapport staat: ‘Het is waarschijnlijk onverstandig de bus van de Grote Markt te laten verdwijnen'.