Nieuws Financiën

McGregor plotsklaps richting faillissement

We zijn schuldenvrij, verkondigde McGregor dit voorjaar. Nu blijkt het modehuis met 1.200 medewerkers af te stevenen op een faillissement. Wat is er aan de hand, vraagt het AD zich af.

Annemieke van Dongen 13 juni 2016

Mcgregor amsterdam gaastra victor muller merk mode

De modewereld reageerde vrijdag totaal verrast op het nieuws dat de McGregor Fashion Group uitstel van betaling heeft aangevraagd - en gekregen.

KakkersmerkenHet bedrijf achter 'kakkersmerken' McGregor, Gaastra en de winkelformule Adam heeft 140 eigen winkels en 200 shop-in-shops. Die blijven vooralsnog gewoon open. De bewindvoerders onderzoeken alle opties voor het bedrijf, 'inclusief een verkoop als geheel of in delen'.

Na een paar turbulente jaren leek het voorheen beursgenoteerde McGregor net weer in rustiger vaarwater beland. In december maakte het bekend zijn torenhoge schulden te hebben afgelost.

Victor MullerJeroen Schothorst richtte het bedrijf in 1993 op samen met zijn vriend Ben Kolff en zakenman Victor Muller (de baas van sportwagenfabrikant Spyker). Om sneller te kunnen groeien, brachten ze McGregor in 1999 naar de beurs. Ze namen een belang in pakkenwinkel SuitSupply en lijfden zeiljassenmerk Gaastra in.

Een paar jaar later investeerde miljardair Marcel Boekhoorn in het bedrijf en kon het de beurs de rug toekeren. Het leken gouden tijden. Banken stonden in de rij om uitbreiding te financieren. Tot de crisis uitbrak, en de kledingbranche keihard trof.

Schone leiHet bedrijf was de afgelopen jaren vooral bezig de vele leningen terug te betalen. De nieuwe topman Armin Broger begon echter met een schone lei, beweerde Schothorst. Onder het bewind van de oud-directeur van Tommy Hilfiger en Levi Strauss zou een periode van groei aanbreken. Vooral online en in het buitenland.

Nog geen twee maanden later blijkt er niet eens genoeg geld in kas om de rekeningen te betalen. De vakbonden zeggen overvallen te zijn door het nieuws.

BullshitMet de bewering 'alles onder controle' strooide het bedrijf de wereld zand in de ogen, zegt retaildeskundige Paul Moers. "Dat was bullshit. Geen enkele bestuursvoorzitter zegt: 'ik treed af, want het is een klotezooi'."

Het bedrijf zelf wilde niet reageren op het nieuws.