Nu de prijzen nog hoog zijn, willen vooral oudere ondernemers hun bedrijf voor een gunstige prijs verkopen en nu nog hun slag slaan. Maar eigenlijk zijn ze daarmee net te laat, zeggen bedrijfsovername-experts tegen het FD. Zij zien dat de markt afvlakt en stabiliseert.
Dat het druk is bewijst Marktlink. Naar eigen zeggen heeft de bedrijfsovername-expert het dubbel zo druk in vergelijking met vorig jaar. Omdat de onzekerheid in de markt toeneemt, zijn ondernemers sneller geneigd om te verkopen, meent Marktlink. De oorlog in Oekraïne, een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar en de stijgende inflatie zorgen voor extra onrust in de markt.
Lees ook: Simon nam kledingzaak van zijn overleden vrouw over, maar zoekt een opvolger
De bedrijfsovernamespecialisten zien echter dat kopers voorlopig terughoudend zijn en dat verkooptrajecten langer duren. Door een tekort aan specialisten op het gebied van boekenonderzoek neemt de doorlooptijd van bedrijfsverkopen toe en door aanvullende eisen van banken wordt er uitgebreider gekeken naar de eerste maanden van dit kalenderjaar.
Volgens de experts draait de markt nog 'als een tierelier', maar is er niet meer sprake van een volledige verkopersmarkt. Zo vragen kopers om garanties, wachten ze de laatste financiële cijfers af en maken ze de koopprijs afhankelijk van toekomstige resultaten. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat in het eerste kwartaal van 2022 in totaal 961 bedrijfsoverdrachten waren. Dat zijn er 178 minder dan een jaar geleden.
Lees ook: Geld lenen om bedrijf over te nemen: welke financiering heb je nodig?