Nieuws Financiën
Menselijke maat terug in financiële dienstverlening? Zo doen Odette Bakker en Indra Frishert (Dazure) het
Een eenzijdige focus op het werven van nieuwe klanten, weinig aandacht voor al bestaande klantrelaties en financiële producten waar de helft van de bevolking zich niet in herkent. Dat moet toch ook anders kunnen, dachten Odette Bakker en Indra Frishert toen ze in 2008 productontwikkelaar Dazure oprichtten. En met succes. Hun doel om eerlijk te zijn in de ontwikkeling en voorlichting van financiële producten vindt breed gehoor.

Odette Bakker en Indra Frishert (rechts), de ondernemers achter Dazure.
Vorig jaar steeg het marktaandeel van 3 naar 12,5 procent en verlaagde Dazure voor de zesde keer de premie van de GoedIdee-overlijdensrisicoverzekering. Dit jaar voert Dazure deze verlaging ook door voor bestaande klanten, een unicum in de financiële wereld, aldus de ondernemers. Maar Odette Bakker en Indra Frishert zijn kritisch. ,,We zijn er nog lang niet. Het is te gek voor woorden dat in 2021 nog steeds bijna alle financiële producten en diensten gericht zijn op een eenmalige transactie in plaats van een duurzame klantrelatie.”
Dazure verkoopt alleen producten waar het duo honderd procent achter staat en die ze naar eigen zeggen ook aan familie en vrienden zouden aanbieden. De focus op het eerlijke verhaal en feminiene waarden lopen als een rode draad door alle onderdelen van het bedrijf.
''Juist in zo’n periode waarin mensen met veel instanties te maken krijgen maakt persoonlijke aandacht het verschil. We hopen dan ook dat andere financiële instellingen deze manier van denken overnemen''
Verzekeringen worden door mensen vaak als saai en noodzakelijk ervaren
,,Mensen ervaren verzekeringen vaak als saai en noodzakelijk. Maar wij willen meer zijn dan die instantie die geld uitkeert bij een overlijden”, vertelt Bakker. ,,We vinden het belangrijk om niet voorbij te gaan aan het verdriet en de rouw waar de nabestaande mee te maken krijgt. Onze klanten zijn geen nummers, maar mensen.''
Bakker: ,,Tijdens het uitkeringstraject sturen we een mooi gedicht op een houten kaart naar de nabestaande. Vorig jaar belde de vrouw van een overleden klant ons op om te vertellen dat ze hierdoor enorm was geraakt. Juist in zo’n periode waarin mensen met veel instanties te maken krijgen maakt persoonlijke aandacht het verschil. We hopen dan ook dat andere financiële instellingen deze manier van denken overnemen. Want het is hard nodig om de menselijke maat terug te brengen in de financiële dienstverlening.”
Masculien of feminien: financiële producten Dazure afgestemd op vrouwen
,,Iedereen is anders, maar vaak worden we op dezelfde manier behandeld. In de medische wereld is er bijvoorbeeld lang een focus geweest op het masculiene deel van de bevolking. Bij hart- en vaatziekten heeft dit ervoor gezorgd dat er tegenwoordig meer vrouwen dan mannen aan overlijden omdat de eerste symptomen vaak niet worden herkend. De klachten die mannen hebben, treden bij vrouwen vaak helemaal niet op, maar veel mensen weten dat niet. Gelukkig komt daar nu steeds meer aandacht voor”, aldus Frishert.
Helaas zijn in de financiële wereld de masculiene waarden volgens de ondernemers ook nog steeds dominant. Met als gevolg dat bijvoorbeeld vrouwen of non- binaire personen het al decennia lang moeten stellen met producten en diensten die hen niet aanspreken of nauwelijks passen.
Als het gaat om feminiene waarden en behoeften heeft de financiële branche nog een hoop in te halen. ,,Neem de websites die vanuit een masculien perspectief zijn bedacht. Die zijn alleen gericht op het doelgericht vergelijken van de premie en het afsluiten van producten in plaats van het delen van verhalen en voorbeelden waaruit blijkt waarom verzekeringen het verschil kunnen maken in een mensenleven. Of kijk naar een simpel hypotheektraject, daar is de man vaak nog altijd de eerste aanvrager ongeacht wie er hoofdkostwinnaar is! Dat is ouderwets en niet meer van deze tijd.”
''Lange tijd werd gedacht dat meisjes en vrouwen niks over geldzaken hoefden te leren want daar hadden ze een man of vader voor. In de samenleving zien we nog steeds van dit soort conservatieve patronen''
Soms meer affiniteit met financiële onderwerpen nodig om tot juiste keuze te komen
Naast dominante mannelijke normen krijgen vrouwen vanuit hun opvoeding vaak ook te maken met een aangeleerd verschil in mannelijk en vrouwelijk gedrag dat voor vrouwen niet altijd even goed uitpakt. Frishert: ,,Kijk bijvoorbeeld eens naar scheidingen, het zijn nog steeds vrouwen die daar de grootste financiële gevolgen van ervaren. De economische zelfstandigheid en de arbeidsdeelname van vrouwen is de afgelopen jaren weliswaar toegenomen, maar nog steeds verliezen zij na een scheiding maar liefst 25 procent van hun koopkracht terwijl dit bij mannen slechts 0,2 procent is.''
,,Natuurlijk werken vrouwen vaker in deeltijd en blijven de kinderen in de meeste gevallen bij hun moeder wonen, maar het heeft ook zeker te maken met een gebrek aan financiële educatie. Lange tijd werd gedacht dat meisjes en vrouwen niks over geldzaken hoefden te leren want daar hadden ze een man of vader voor. In de samenleving zien we nog steeds van dit soort conservatieve patronen, al is het tegenwoordig vaker onbewust dan bewust. Soms is er meer affiniteit met financiële onderwerpen nodig om tot een juiste keuze te komen en het helpt dan natuurlijk niet wanneer je als vrouw in je financiële ontdekkings- en verdiepingstocht keer op keer met mannelijke normen om de oren wordt geslagen.”
Lees ook: Hoe bereiken vrouwen wél de top? Hoogleraar Marian Joëls zocht het uit
Groei van bedrijf twee ondernemers ondanks corona: meest succesvolle jaar ooit
Het coronajaar is – hoe wrang ook – de meest succesvolle periode voor Dazure tot nu toe. ,,Een aantal maanden voor de pandemie hebben we het aantal verzekeraars uitgebreid, waardoor we meer producten kunnen aanbieden en enorm zijn gegroeid. We hadden er rekening mee gehouden dat mensen het financieel zwaar zouden krijgen en er meer betaalproblemen zouden zijn. Dat viel gelukkig mee en de problemen die er waren werden op een vriendelijke manier opgelost.''
,,Het hielp dat we vanaf dag één van de coronacrisis gewoon telefonisch bereikbaar bleven, waardoor we klanten de aandacht konden geven die ze nodig hadden. Soms was het gewoon een belletje, omdat de klant alleen behoefte had aan wat sociaal contact. Dat snappen wij ook. Op een goede manier geld verdienen is voor ons belangrijker dan véél geld verdienen.”
Lees ook: Verzekering voor arbeidsongeschiktheid als ondernemer: de zekerheid die het jou biedt