Nieuws Financiën

Miljardair IKEA koopt zijn kleding op de rommelmarkt

Hij mag dan de oprichter van Ikea zijn, in een documentaire op de Zweedse televisie zegt miljardair Ingvar Kamprad (90) dat hij al zijn kleding op rommelmarkten koopt om geld te besparen. Dat meldt de Zweedse nieuwssite The Local.

Van onze redactie 11 maart 2016

Ingvar kamprad ikea

Het fortuin van Kamprad wordt geschat op 610 miljard Zweedse kronen (65,6 miljard euro), maar de inmiddels 90-jarige ondernemer heeft sinds jaar en dag een reputatie van gierigaard. De documentaire die gisteravond werd uitgezonden op de Zweedse zender TV4, zal daar alvast niets aan veranderen. "Ik denk niet dat ik iets draag dat ik niet op een rommelmarkt gekocht heb", zegt hij in de documentaire.

Zijn zuinigheid heeft hij naar eigen zeggen te danken aan de regio Småland, waar hij vandaan komt en waar de basis werd gelegd voor het Ikea-imperium. Zonder zijn eigen spaarzame gedrag zou Ikea nooit de grote merknaam geworden zijn die het nu is, aldus Kamprad.

Kamprads koopgedrag haalde al vaker de krantenkoppen. In 2008 zei hij aan de Zweedse krant Sydsvenskan dat hij in Nederland ver over zijn limiet ging met een kappersbezoek van 22 euro.