Nieuws Financiën

Wopke Hoekstra: 'Contant geld moet blijven, pinnen mag consument niet te veel kosten'

Al wordt het minder vaak gebruikt, contant geld moet ook in de toekomst beschikbaar blijven. De kosten die banken maken voor het pinnen van dat geld moeten bovendien niet worden doorberekend aan consumenten, schrijft demissionair minister Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Tobias den Hartog (AD) 7 juli 2021

Wopke hoekstra binnenhof

Foto: ANP.

Recent bleek dat steeds meer banken geld vragen voor de opname van contant geld. Een aantal banken, waaronder de Rabobank stelde de tarieven zelfs te gaan verhogen.

Hoekstra had eerder al opdracht gegeven tot onderzoek naar het gebruik van contant geld. Hij schrijft in reactie hierop dat De Nederlandsche Bank constateert dat banken zelf over de tarieven gaan maar vindt dat consumenten niet ‘geraakt mogen worden’. Hoekstra ‘deelt’ die opvatting, vertelt hij het AD: ,,Er zijn in onze samenleving nog verschillende groepen mensen die afhankelijk zijn van contant geld, zoals sommige ouderen, mensen met een beperking of mensen die gebruik maken van budgetbeheer. Dit kunnen mensen zijn waarvoor extra kosten moeilijker te dragen zijn.”

Hoekstra hoopt dat banken zelf tot afspraken met de DNB kunnen komen, maar sluit niet uit dat hij zelf gaat ingrijpen.

Hij hoopt dat banken zelf tot afspraken met de DNB kunnen komen, maar sluit niet uit dat hij zelf gaat ingrijpen: ,,Als dat onverhoopt niet lukt, dan overweeg ik wetgeving, ook op het terrein van de verdeling van de kosten, ten einde de toegang tot contant geld te waarborgen.”

Rabobank maakte onlangs bekend dat pinnen bij automaten die niet van de bank of Geldmaat zijn, geld gaat kosten. Eerder zette ABN Amro al een maximum op het aantal gratis pintransacties. Als klanten binnen een jaar de grens van 12.000 euro passeren moeten ze 5 euro per opname betalen plus 0,5 procent van het totaalbedrag. Ook ING heeft goedkope betaalrekeningen waarbij per opname van contant geld 0,80 euro per transactie moet worden betaald.

De Consumentenbond is huiverig voor het verdwijnen van contant geld en het belasten van het pinnen.

Duikvlucht

De rol van contant geld heeft een duikvlucht genomen. In 2011 werden van alle transacties nog zo’n 65 procent met munten en briefjes gedaan, inmiddels is dat nog iets meer dan 20 procent.

Toch is de Consumentenbond huiverig voor het verdwijnen van contant geld en het belasten van het pinnen. Naast bepaalde groepen gebruikers, pinnen gezinnen met een kleine beurs ook vaste bedragen zodat ze overzicht houden over wat zij bijvoorbeeld aan boodschappen besteden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws