Nieuws Financiën

Mkb krijgt miljard meer financieringsruimte door schrappen verpandingsverbod

Minister Dekker (rechtsbescherming) wil het verpandingsverbod afschaffen, zo schrijven verschillende media. Daardoor ontstaat de mogelijkheid voor ondernemers om kredieten te krijgen met uitstaande facturen als onderpand. MKB-Nederland en VNO-NCW reageren verheugd en zeggen dat het verpandingsverbod 'geen moment te vroeg' wordt afgeschaft.

Tijmen de Groen 3 juni 2020

Verpandingsverbod afgeschaft minister dekker rechtsgeleerdheid

Minister Dekker (rechtsbescherming) op archiefbeeld. Foto: ANP Foto

Ondernemers konden in Nederland geen krediet krijgen op uitstaande facturen door het verpandingsverbod. Door dat verbod af te schaffen kunnen zeker ondernemers in de bouw en de kleinbedrijven vaak extra financiering krijgen. Die sectoren hadden er vaak last van dat zij - zeer - lang op factuurbetaling moesten wachten.

Het voorstel komt niet geheel uit de lucht vallen. De minister had eerder al aangekondigd hiermee bezig te zijn.

Lees ook: Hoop voor winkeliers: afspraken vermindering en uitstel huur gemaakt

Ondernemers positief

MKB-Nederland en VNO-NCW reageren zeer enthousiast en noemen de afschaffing 'het resultaat van jaren lobbyen'. Met het schrappen van het verbod ontstaat naar schatting 1 miljard euro extra kredietruimte voor met name het mkb en die ruimte is juist in deze onzekere tijd meer dan welkom.

Sicco Goede, commercieel directeur van factoringmaatschappij Novicap, heeft regelmatig te maken met het verpandingsverbod. Als factoringmaatschappij kopen zij uitstaande facturen over van mkb-ondernemers, zodat deze het geld tegen een vergoeding snel op hun bankrekening hebben staan. “Het afschaffen van het verpandingsverbod maakt het makkelijker voor kleine bedrijven die afhankelijk zijn van bedrijven met lange betaaltermijnen. Daarnaast spelen in de bouwsector de deelfacturen een rol. Ook dat wordt nu vergemakkelijkt. Eigenlijk als je kijkt naar de coronacrisis dan had de timing van het afschaffen van dit verbod niet beter kunnen zijn.”