Nieuws Financiën

Nederlands matchingplatform Fundsup favoriet onder investeerders en startups

De afgelopen jaren is er in Nederland steeds meer investeringskapitaal beschikbaar gekomen. Toch blijkt het voor veel startups moeilijk om in een vroege fase kapitaal op te halen. Waar vind je die ene investeerder die de juiste kennis en het geschikte netwerk bezit om een startup in deze fase echt verder te helpen en bovendien bereid is (mee) te financieren? Om investeerders en startups bij elkaar te brengen is er nu Fundsup, een nieuwe matchmaking app die ondernemers en investeerders aan elkaar koppelt op basis van algoritmen.

Redactie De Ondernemer / MVO 1 april 2019

Fundsup

De app van Fundsup is een idee van oprichter Arjen Strijker. De 39-jarige ondernemer heeft een online matchmaking platform ontwikkeld dat het aanzienlijk makkelijker maakt voor ondernemers en investeerders om elkaar te vinden.

'Datingapp'

Fundsup werkt op vergelijkbare wijze als een datingapp, alleen staat hier het vinden van een investeringsdeal centraal. Ondernemers met behoefte aan groeikapitaal maken op het online platform een uitgebreid bedrijfsprofiel aan, dat ze na een screening door Fundsup, mogen publiceren. Zo kunnen ze op een efficiënte en effectieve manier hun bedrijf onder de aandacht te brengen bij een snelgroeiend netwerk van investeerders.

De aangesloten investeerders kunnen op hun beurt makkelijker en anoniem interessante nieuwe startups vinden. Zij geven door middel van filters aan wat hun investeringscriteria zijn. Wanneer er een nieuwe deal beschikbaar is die voldoet aan die criteria, ontvangen ze een pushnotificatie in de Fundsup app. Heeft de investeerder inderdaad interesse, dan kan hij omhoog swipen om via een chatfunctie in contact treden met de ondernemer.

2400 founders

Hoewel Fundsup pas in maart 2018 haar eerste versie lanceerde, meldden startups zich al in grote getalen aan. Vorig jaar schreven meer dan 2400 founders zich in bij Fundsup. En ook investeerders zijn enthousiast; er zijn er al 300 actief op Fundsup, onder wie business angels, Quote 500-leden en andere vermogenden, private-equityhuizen, overheidsfondsen en investeringsclubs.

Oprichter Arjen Strijker begrijpt het rap aanzwellende enthousiasme voor Fundsup onder investeerders heel goed. “De nieuwe generatie investeerders leidt een druk en hectisch bestaan en heeft behoefte aan een efficiëntere manier om interessante deals te ontdekken. Fundsup is veel sneller, makkelijker en effectiever dan het afstruinen startup-bijeenkomsten. Je kunt nu startups verkennen terwijl je in een lift staat of onderweg bent. En dat ook nog eens volledig anoniem.”

Internationaal

Strijker organiseerde de afgelopen 10 jaar meer dan 65 internationale events om starters en investeerders bij elkaar te brengen. Een app om deal discovery te faciliteren, was voor hem een logische volgende stap: “Om de kans op een goede match tussen investeerder en startup te vergroten, besloot ik het deal discovery-proces te gaan digitaliseren. Veel andere partijen doen dit er een beetje bij, maar met Fundsup hebben we dit tot onze core business gemaakt.” Ook voor universiteiten, overheden en ontwikkelingsmaatschappijen biedt Fundsup nieuwe mogelijkheden om de totstandkoming van zinvolle connecties tussen founders en investeerders te ondersteunen.

Zo heeft startup incubator YES!Delft al bevestigd te gaan samenwerken met Fundsup, om nieuwe gescreende startups onder de aandacht te brengen bij passende investeerders die de Fundsup app gebruiken. En eind vorig jaar gingen ook de gemeente Rotterdam en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter al een samenwerking aan met Fundsup, om meer co-investeerders te kunnen vinden met specifieke expertise, ervaring en netwerk om zo de slagingskans van startups te vergroten. Ook andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen en incubators hebben al interesse getoond. Als die samenwerkingen eenmaal staan, wil Fundsup gaan uitrollen naar de rest van Europa.