Nieuws Financiën

Deze Nederlandse bedrijven staan in de FORTUNE Global 500

FORTUNE heeft de Global 500 voor het fiscale jaar 2020 bekendgemaakt. In de prestigieuze lijst staan 's werelds grootste bedrijven naar omzet gerangschikt. Walmart claimt voor het achtste achtereenvolgende jaar de eerste plaats. Maar wat doen de Nederlandse ondernemingen, blaast ons land een stevig deuntje mee in de wereldwijde toplijst?

Van onze redactie 3 augustus 2021

Fortune Global 500 bedrijven omzet winst rijkste geld

Samen verzamelde de Global 500 ruim 31 biljoen dollar aan inkomsten en 1,6 biljoen dollar aan winst. Foto: Shutterstock

Het Chinese vasteland (inclusief Hongkong) heeft opnieuw de meeste bedrijven op de lijst: 135. Dat zijn er 11 meer dan vorig jaar. Met Taiwan erbij komt het totaal voor Groot-China op 143. De VS stijgt met 122 ondernemingen en Japan blijft stabiel met een totaal van 53. De bedrijven op de 2021-lijst zijn gevestigd in 220 steden en 31 landen over de hele wereld. Ook opmerkelijk: dit jaar zijn er 23 vrouwelijke ceo's van de top 500-bedrijven– negen meer dan vorig jaar.

De FORTUNE Global 500-bedrijven genereerden een omzet van meer dan een derde van het mondiale bbp. Samen verzamelden ze 31,7 biljoen dollar aan inkomsten (een daling van 5 procent) en 1,6 biljoen dollar aan winst (een daling van 20 procent). De 500 grootsten hebben wereldwijd 69,7 miljoen mensen in dienst.

Lees ook: Jeff Bezos rijkste op aarde: welke Nederlander staat bovenaan?

De Top 10 van de FORTUNE Global 500

 1. Walmart (VS)
 2. State Grid (China
 3. Amazon.com (VS.
 4. China National Petroleum (China)
 5. Sinopec (China)
 6. Apple (VS)
 7. CVS Health (VS)
 8. UnitedHealth Group (VS)
 9. Toyota Motor (Japan)
 10. Volkswagen (Duitsland)

''De radicale veranderingen die de pandemie heeft teweeggebracht, zullen voor bedrijven wereldwijd consequenties hebben als het gaat om de lange termijn"

Scott DeCarlo, FORTUNE-lijstredacteur

Flink aantal radicale veranderingen die de pandemie in Global 500 heeft teweeggebracht

Apple (nummer 6) boekte een winst van 57 miljard dollar en is in 2021 het meest winstgevende bedrijf van de Global 500, waarmee een einde komt aan de twee jaar durende heerschappij van Saudi Aramco (nr. 14).

FORTUNE-lijstredacteur Scott DeCarlo: ,,De radicale veranderingen die de pandemie heeft teweeggebracht, zullen voor bedrijven wereldwijd consequenties hebben als het gaat om de lange termijn. Door de pandemie als katalysator te gebruiken, heeft de Global 500 de wereld laten zien hoe ze zich kunnen aanpassen, evolueren en zichzelf opnieuw kunnen uitvinden. De Global 500 is een weergave van een wereld die we snel achter ons laten en tevens een gids voor de nieuwe omgeving die vorm krijgt."

Lees ook: Dit zijn de 10 rijkste Nederlandse ondernemers

10 Nederlandse bedrijven in Global 500

Tussen haakjes: stad en positie in de lijst

 1. Royal Dutch Shell (Den Haag, #19)
 2. EXOR Group (Amsterdam, #37)
 3. Royal Ahold Delhaize (Zaandam, #87- lees dit artikel over de winstverwachting)
 4. Aegon (Den Haag, #172)
 5. Airbus (Leiden, #179)
 6. Ingka Group (Leiden, #28)
 7. Louis Dreyfus (Rotterdam, #362)
 8. ING (Amsterdam, #391)
 9. LyondellBasell Industries (Rotterdam, #438)
 10. X5 Retail Group (Amsterdam, #445)

Lees ook: Dit zijn de salarissen van directeuren bij goede doelen

Ahold Delhaize en Shell in de bovenste 100 van de lijst

Precies 10 (deels) Nederlandse bedrijven staan er in de Global 500, waarvan 3 de top 100 halen: Royal Dutch Shell, EXOR Group en Royal Ahold Delhaize. Geen verrassing: de hoofdkantoren van alle bedrijven staan in de Randstad. Lees voor meer achtergrond dit recente artikel over de macht van multinationals.

Hoe kom je in de FORTUNE Global 500 terecht?

Bedrijven worden gerangschikt op basis van hun totale inkomsten voor hun respectieve fiscale jaren die op of vóór 31 maart 2021 zijn geëindigd. Alle bedrijven op de lijst moeten financiële gegevens publiceren en een deel van of al hun cijfers rapporteren aan een overheidsinstantie. De cijfers zijn zoals gerapporteerd, en vergelijkingen zijn met de cijfers van het voorgaande jaar zoals oorspronkelijk gerapporteerd voor dat jaar.

Lees ook: Top 10: Dit zijn de rijkste mensen ter wereld

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws