Nieuws Financiën

Nieuw bod op TenCate 39 miljoen hoger

Overnemende partijen zien zich genoodzaakt 1,40 per aandeel meer te bieden om concern te kunnen kopen.

Van onze redactie 13 januari 2016

Ten Cate Carlo ter Ellen 3

Het bod op Koninklijke Ten Cate, kortweg TenCate, is gisteravond met 1,40 euro per aandeel verhoogd tot 26,00 euro. De drie biedende partijen, onder aanvoering van investeerder Gilde Buy Out Partners, hopen daarmee minstens 66 procent van de aandelen TenCate in handen te krijgen.

Het verhoogde bod is een nieuw hoofdstuk in de felle overnamestrijd. Meer geld bieden om het Almelose concern te kunnen overnemen, lijkt de enige mogelijkheid voor de kandidaat-kopers nu TenCate gisterochtend goede cijfers over 2015 presenteerde.

Jaarcijfers De omzet steeg met ruim 11 procent naar zo'n 1,16 miljard euro. De brutowinst (EBITDA) steeg met ruim 15 procent naar 97,5 miljoen. De producent van kunstgras, hoogwaardige kunststoffen en specialistische textiel publiceerde de voorlopige jaarcijfers vervroegd op aandringen van de aandeelhouders. Die moeten nu uiterlijk 21 januari beslissen of zij hun aandelen verkopen aan overnamekandidaat Gilde Buy Out Partners.

Tot nu toe voelde een groot deel van de aandeelhouders daar niets voor: ze vonden de geboden prijs - 24,60 per aandeel - te laag. De jaarcijfers lijken deze aandeelhouders gelijk te geven. Het concern draait veel beter dan in 2014, toen het een verlies van 46 miljoen noteerde. Hoe het resultaat over 2015 precies uitvalt, is nog niet duidelijk: in de voorlopige cijfers geeft TenCate geen verwachting voor de nettowinst over 2015 en evenmin verwachtingen voor 2016. Ook zijn de cijfers nog niet goedgekeurd door de accountant.

Bod verhoogd Het consortium van drie overnemende investeerders verhoogde het bod van 24,60 euro met bijna 6 procent naar 26,00 euro. In totaal bedraagt het bod op TenCate nu 714 miljoen euro, 39 miljoen euro meer dan in eerste instantie. Foto: Carlo ter Ellen