Nieuws Financiën

NLInvesteert registreert recordaantal kredietaanvragen mkb

Het Nederlandse mkb ziet zich geconfronteerd met een serieuze kredietcrisis, wat heeft geleid tot een recordaantal financieringsaanvragen bij financieringsplatform NLInvesteert. Door strengere eisen en beperkte beschikbaarheid van bankkredieten, zijn ondernemers op zoek naar alternatieve financieringsbronnen.

Van onze redactie 17 april 2023

Mkb financiering nlinvesteert record

Foto: Shutterstock

NLInvesteert regelde in het eerste kwartaal van dit jaar al ruim 57 miljoen euro aan financiering voor het mkb. Dit komt voornamelijk door de verschuiving van vastgoedfinanciering naar bedrijfsfinanciering, aldus NLInvesteert-directeur Dirkjan Takke.

,,Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar kregen we opdrachten met een totaal financieringsvolume van meer dan 200 miljoen euro. Dat is een veelvoud van het aantal aanvragen in dezelfde periode vorig jaar. Het is een duidelijk signaal dat veel bedrijven niet meer alleen bij hun bank terecht kunnen; ze zoeken alternatieve en aanvullende manieren voor financiering. We verwachten een sterke groei dit jaar.”

Lees ook: Iéts minder vaak naar de bank: hier vinden ondernemers investeringen

Terugbetaling coronasteun zet druk op liquiditeit

De groeiende vraag naar hybride financiering is het gevolg van financieringsproblemen bij mkb-bedrijven. Ondernemers kampen met problemen zoals solvabiliteit, liquiditeit en stijgende rentes, terwijl investeringen in duurzaamheid en technologische innovatie noodzakelijk zijn. Hybride financiering, waarbij investeerders aanvullend op bancaire financiering leningen verstrekken, wordt steeds vaker als oplossing gezien.

Lees ook: Coronaschuld als zwaard van Damocles boven mkb: 'Bijltjesdag voor tienduizenden ondernemers'

Terugbetaling van coronaregelingen leidt tot extra druk op de liquiditeit van kleinere bedrijven. Veel ondernemers vertrouwden op coronakredieten als werkkapitaal en moeten nu terugvallen op oude kredietlijnen bij banken, die vaak niet meer voldoen aan de nieuwe eisen. Dit zorgt voor een toenemende vraag naar alternatieve financieringsmogelijkheden zoals NLInvesteert.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws