Nieuws Financiën

NME: geen geld voor fatsoenlijk loon

Het bestuur van NME worstelt omdat de medewerkers niet conform de cao worden betaald. Tegelijkertijd neemt het werk alsmaar toe. Dat bericht de PZC.

Esme Soesma 16 februari 2016

Geldpapierbiljetten1065

De twee medewerkers van NME natuur- en milieueducatie Schouwen-Duiveland krijgen al jaren veel te weinig betaald. De organisatie komt jaarlijks zo'n 7000 euro tekort om hen een salaris te kunnen betalen conform de cao welzijn waar ze onder vallen.

OnrechtvaardigSinds de medewerkers een jaar of twaalf geleden in dienst zijn gekomen van NME Schouwen-Duiveland is er op hun loonstrookje sowieso geen cent meer bijgekomen. Het structureel onderbetalen van de medewerkers - de één werkt 28 uur per week, de ander 11,5 uur per week - wringt bij het negenkoppige bestuur. "Dat ervaren we als bijzonder onrechtvaardig. We willen graag een slag maken, maar ons budget staat dat niet toe", aldus voorzitter Tin Buis gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis.

Hoewel de naamsbekendheid nog altijd beter kan, is het aantal activiteiten dat vanuit het NME-centrum wordt aangejaagd groot. Zomaar een greep: in 2015 waren 120 natuurouders 374 keer actief, goed voor 1470 vrijwilligersuren. Honderdenvijf schoolgroepen, samen 2466 leerlingen, deden aan veldwerk. En er was een eindeloze reeks aan activiteiten als Boomfeestdag, Dag van de Duurzaamheid en Nacht van de Nacht.

PijnpuntDe enorme toename van werkzaamheden is eveneens een pijnpunt van NME. Veel activiteiten die aanvankelijk met subsidie worden opgestart, groeien uit tot 'kerntaken' of 'succesnummers' waar de organisatie de schouders onder blijft zetten, ook als de subsidie na enige tijd vervalt. "Het NME-centrum kan aardig wat aan qua doelgroepen en projecten", zoals Rita de Ligt het verwoordde: "De vruchten liegen er niet om, maar aan het water schort het een beetje", stelde zij.

Dromen en ambities heeft NME nog steeds. Het nu nog tijdelijk in het oude Ecoscope in Renesse huizende NME-centrum heeft goede hoop dat de VVV zich op die locatie vestigt en dat er -de eerste gesprekken zijn positief- een stevige samenwerking van de grond kan worden getild. "Dat we gezamenlijk die locatie zo aantrekkelijk kunnen maken dat bewoners en recreanten er van alles kunnen beleven."