Nieuws Financiën

Ondernemer kan onbetaalde facturen binnenkort voordeliger incasseren

Het wordt voordeliger voor ondernemers om naar de rechter te stappen voor kleine onbetaalde facturen. De griffierechten bij de kantonrechter voor geldvorderingen van 500 tot 5.000 euro gaan omlaag.

De Ondernemer/ Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN (ANP) 30 juli 2019

Sander Dekker Griffierechten incasso wet facturen ondernemers

De kostenverlaging blijkt uit het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet griffierechten burgerlijke zaken van minister Dekker voor Rechtsbescherming dat deze week richting de Kamer is gegaan.

Momenteel betalen ondernemers als rechtspersonen nog 486 euro aan het zogenaamde griffierecht voor een vordering van net boven de 500 euro. Binnenkort is dit verleden tijd, want het griffierecht kost binnenkort 306 of zelfs 204 euro. De maatregel geldt alleen als de ondernemer geen rechtspersoon is.

Lees ook: Ondernemers die zakendoen met Rijksoverheid moeten over op e-factureren

Ook verhoging griffierechten

Toch is niet alleen maar goed nieuws voor ondernemers die met onbetaalde facturen in hun maag zitten. Er zit namelijk een sterke stijging van 35 procent voor de griffierechten voor vorderingen van 5.000 euro of meer aan te komen. Voor vorderingen tot 500 euro blijven de griffierechten ongewijzigd.

Overigens zijn de prijsverhogingen- en verlagingen niet de enige veranderingen binnen het griffiericht. Bekijk het overzicht van alle wijzigingen hier.

MKB Loket voor hulp en advies

Mkb-ondernemers die het niet aan willen laten komen op de rechtbank kunnen voor hulp en advies over (te langzame) facturering in het algemeen ook terecht bij Betaalme.nu. Bij het MKB Loket kunnen ondernemers vragen stellen en een beroep doen op onze gratis onafhankelijke bemiddeling bij late betaling.

Wat zijn griffierechten?

Griffierechten zijn de kosten die je moet betalen aan de rechtbank bij de start van een procedure. De hoogte van deze kosten varieert. Welk bedrag je aan griffierecht betaalt, hangt af van de zaak zelf, het inkomen en of je een particulier of organisatie (rechtspersoon) bent.