Aangeboden door Rijksoverheid

Branded Content Financiën

Ondernemer? Vijf aandachtspunten voor je voorlopige aanslag

In januari stuurt de Belastingdienst veel ondernemers een voorlopige aanslag toe. Daarin staat hoeveel inkomstenbelasting zij, naar schatting van de Belastingdienst, in het komende belastingjaar zullen moeten betalen of terugkrijgen. Ben jij ondernemer? En heb je een voorlopige aanslag ontvangen? Controleer de gegevens en bedragen op de aanslag goed. Om je te helpen zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten op een rij.

Fred Thielemans 11 januari 2022

Voorlopige aangifte belastingdienst 2021

Zorg ervoor dat de voorlopige aanslag zoveel mogelijk overeenkomt met je werkelijke situatie.

Voorlopige aanslag ontvangen? Zo werkt het

Met de voorlopige aanslag betaal je de verwachte inkomstenbelasting gedurende het lopende belastingjaar. Dus op het moment van je inkomsten. De voorlopige aanslag 2022 is gebaseerd op de meest recente gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn; een voorlopige of definitieve aanslag van voorgaande jaren, of wijzigingen die je zelf hebt doorgegeven. Zorg ervoor dat de gegevens op de voorlopige aanslag zoveel mogelijk overeenkomen met je werkelijke situatie. Want met een actuele voorlopige aanslag voorkom je dat je na de definitieve aanslag veel belasting moet bijbetalen of gedurende het belastingjaar teveel belasting betaalt.

1. Voor het eerst een voorlopige aanslag ontvangen?

Gestart met ondernemen? En heb je aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting? Dan is er een kans dat je in januari voor het eerst, ongevraagd, een voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangt. Deze voorlopige aanslag komt vaak onverwacht. Reserveer als starter altijd een deel van je inkomsten om je belastingen achteraf te voldoen. Na de eerste voorlopige aanslag ontvang je deze elk jaar in januari opnieuw. Wil je een ongevraagde voorlopige aanslag voorkomen? Vraag dan zelf een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst.

2. Schatting van je inkomen

Misschien is je voorlopige aanslag gebaseerd op een aangifte met een heel laag inkomen. En weet je bijna zeker dat je inkomen dit jaar hoger zal zijn. Wijzig je voorlopige aanslag dan direct, anders is de kans groot dat je bij de definitieve aanslag veel moet bijbetalen. Weet je nog niet zeker hoe je inkomen zich gaat ontwikkelen? Dan kun je je voorlopige aanslag ook gedurende het jaar wijzigen. Je ontvangt dan een aangepaste voorlopige aanslag met een hoger of lager termijnbedrag.

3. Houd rekening met consequenties van coronasteun

Heb je gebruik gemaakt van coronasteunmaatregelen? Zoals het bijzonder uitstel van betaling van belastingen van de Belastingdienst? Dan kan het gezien de huidige ontwikkelingen misschien lastig zijn om de situatie over komend jaar goed te kunnen inschatten. Weet dat je je voorlopige aanslag op elk moment kunt aanpassen.

Houd er rekening mee dat de aflossingsregeling voor de opgebouwde belastingschuld bij de Belastingdienst per 1 oktober 2022 start. In februari 2022 ontvangen de ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het uitstel van betaling van de Belastingdienst een overzicht van deze opgebouwde belastingschulden.

Meer over de start van de betalingen door uitstel van belastingen op 1 oktober 2022 en actuele steunmaatregelen lees je op belastingdienst.nl/corona. Houd in je financiële planning rekening met de maandelijkse termijnen voor de voorlopige aanslag.

4. Ook persoonlijke veranderingen zijn van invloed

Niet alleen meer of minder inkomen is van invloed op de voorlopige aanslag. Ook veranderingen in jouw persoonlijke situatie kunnen invloed hebben. Bijvoorbeeld het oversluiten van je hypotheek waardoor je minder hypotheekrente betaalt of een echtscheiding. Pas ook bij dat soort veranderingen je voorlopige aanslag aan. En ontvang je toeslagen? Controleer direct of je die ook moet aanpassen.

5. Een voorlopige aanslag wijzigen of aanvragen

Een voorlopige aanslag wijzigen kan op elk moment dat een verandering zich voordoet. Wil je de voorlopige aanslag wijzigen? Of wil je een voorlopige aanslag aanvragen? Dat kan op mijn.belastingdienst.nl.

Meer weten?

Wat je moet weten over de voorlopige aanslag vind je op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag