Nieuws Financiën

Ondernemers krijgen moeilijker hypotheek: ‘achterhaald'

Zelfstandig ondernemers gaan ervan uit dat ze meer moeite hebben bij het afsluiten van een hypotheek dan mensen met een vaste baan. Het proces zou lastiger zijn en ze zouden meer eigen geld moeten inleggen, is hun verwachting. De Hypotheker zegt dat dat beeld niet (meer) klopt.

Stefan ten Teije (AD) 3 december 2019

Shutterstock 525483823

Beeld: Shutterstock

De Hypotheker heeft onderzoeksbureau GfK een enquête laten afnemen omdat zzp’ers en andere ondernemers volgens de bemiddelaar vaak een eigen huis binnen handbereik hebben, terwijl ze dat zelf niet weten. Uit de enquête blijkt dat drie op de vier zelfstandige ondernemers verwachten dat zij bij een hypotheekaanvraag over meer financiële middelen moeten beschikken dan mensen die in loondienst werken. Driekwart is ervan overtuigd dat het proces van afsluiten lastiger voor hen is.

En dat terwijl ondernemers die inmiddels zelf een hypotheek hebben afgesloten, over het algemeen positief zijn. Slechts 15 procent ziet het als ‘een erg moeizaam en traag proces'. En er is ook nog een deel van de huizenbezitters (19 procent) dat de afgelopen vijf jaar een huis volledig met eigen geld heeft kunnen kopen. Dat meldt het AD.

Lees ook: Ondernemers huiverig voor online financiers door 'gebrek aan persoonlijk contact'

Mogelijkheden gelijk

,,Het proces is voor ondernemers de laatste jaren sterk verbeterd", zegt een woordvoerder van De Hypotheker. ,,Dat komt vooral doordat er een onafhankelijke rekenmeester is die na een inkomenstoets een inkomensverklaring kan afgeven. Met die verklaring zijn de mogelijkheden gelijk aan die van mensen met een vast contract.” Waar voorheen minimaal drie jaarrekeningen nodig waren voor een hypotheekaanvraag, kunnen ondernemers nu al na een jaar zelfstandigheid een hypotheek afsluiten op basis van een inkomensverklaring.

,,Ondernemers werden altijd gezien als een groter risico voor hypotheekverstrekkers, maar het onderscheid met medewerkers in loondienst is inmiddels wel vervaagd”, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. ,,Uiteraard moeten ondernemers nog wel jaarstukken en belastingaangiftes overleggen, maar zeker met de hulp van een boekhouder is dat vaak snel geregeld.”

Steeds meer freelancers

Er zijn de laatste jaren veel meer ondernemers bijgekomen, met name dankzij de groei van freelancers die als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) door het leven gaan. Vijftien jaar geleden waren dat er nog 600.000, vorig jaar al 1,1 miljoen. ,,We zagen eerst de ontwikkeling van flexibilisering op de arbeidsmarkt. Het beleid van geldverstrekkers werd daar later op aangepast, maar dat duurt altijd even”, zegt Hagedoorn. ,,Ik kan me voorstellen dat de beeldvorming over de mindere kansen van ondernemers op de hypotheekmarkt hardnekkig is. Het zal even duren voordat de nieuwe mogelijkheden doordringen tot die groep.”

''Het onderscheid met medewerkers in loondienst is inmiddels wel vervaagd.”

Martin Hagedoorn (De Hypotheekshop)

Marga Lankreijer-Kos van vergelijkingssite Independer ziet dat het proces voor zzp’ers de laatste jaren is verbeterd. ,,Het idee dat ondernemers meer eigen geld moeten inleggen klopt ook niet", zegt ze. ,,Als het inkomen eenmaal is vastgesteld, wordt op dezelfde manier berekend wat het maximaal te lenen bedrag is. Er zijn wel enkele geldverstrekkers die nog steeds bij ondernemers een lager percentage van de marktwaarde financieren.”

De Hypotheker denkt dat het belangrijk is dat ondernemers weten dat een hypotheek misschien wel binnen handbereik is. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Ondernemers hebben net zo goed recht op een betaalbaar huis als mensen in vaste dienst”, besluit de woordvoerder.