Nieuws Financiën

Ondernemersorganisaties: ‘Recessie vraagt om verstandig en stabiel economisch beleid’

De recessie waarin de Nederlandse economie is beland, onderstreept hoe onzeker het klimaat voor ondernemers is. Dat schrijven ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op het nieuws dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal opnieuw is gekrompen.

Van onze redactie 16 augustus 2023

Recessie stockbeeld cafe

Beeld: Shutterstock

Ondernemers kampen met meerdere problemen

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek woensdagochtend dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 0,3 procent is gekrompen. Dat is het tweede kwartaal op een rij en daarmee is er sprake van een recessie. Volgens de werkgeversorganisaties kampen ondernemers al met stijgende kosten, zoals rente, lonen en grondstoffen, en een afnemende vraag naar hun producten en diensten. Dat laatste bleek uit de COEN-enquête eerder deze week.

Daarnaast maken de gestegen rentes ook leningen duurder en verwachten steeds minder ondernemers hun investeringen op te voeren, schrijft het ANP. De stemming over de investeringsverwachtingen is sinds 2021 niet meer zo laag geweest. Tegelijkertijd kampen bedrijven vaak met de krappe arbeidsmarkt en personeelstekort.

Lees ook: Nederlandse economie krimpt en belandt in recessie

Voorspelbaar ondernemersklimaat van belang

,,Al deze factoren leiden tot een onzekere economische situatie, en dat vraagt om verstandig en stabiel economisch beleid", schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in hun gezamenlijke verklaring. ,,Het is goed dat ook de demissionair minister van Economische Zaken Adriaansens aangeeft dat een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat nu van belang is en dat we moeten oppassen met het verstoren van de economie en lastenverzwaringen."

Lees ook: Financieringsplatform NLInvesteert wil recessie-solidariteit met mkb-ondernemers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws