Kredietverzekeraar Coface voorspelt dat de recessie in 2020 (een daling van 4,4 procent van het mondiale BBP) heviger wordt dan die van 2009. Ondanks het verwachte herstel in 2021 (+ 5,1 procent) - ervan uitgaande dat een tweede coronagolf niet zal plaatsvinden - blijft het BBP in de Verenigde Staten, de Eurozone, Japan en het Verenigd Koninkrijk 2 tot 5 punten lager dan in 2019.
Waarom snel herstel economie uitblijft
Het uitblijven van een snel herstel is te wijten aan twee oorzaken. Ten eerste leidt de aanhoudende onzekerheid over het verloop van de pandemie tot een verwachte toename van besparingen bij huishoudens en bij bedrijven tot annuleringen van investeringen. Daarnaast kampen sommige sectoren met onherstelbare productieverliezen, met name service-activiteiten en grondstoffen die gebruikt worden als brandstof.
Maatregelen van centrale banken zorgen deels slechts voor uitstel van aanpassingen op de arbeidsmarkt en van cashflowproblemen van bedrijven
Onderzoek Coface
Maatregelen van centrale banken hebben sinds april bijgedragen aan de stabilisatie van financiële markten. Dit is met name het geval in landen (voornamelijk West-Europa) die, door hun schuld te vergroten, bijdragen aan het op peil houden van de productiecapaciteit van bedrijven. Deze maatregelen zorgen deels slechts voor uitstel van aanpassingen op de arbeidsmarkt en van cashflowproblemen van bedrijven.
Lees ook: 'Aantal faillissementen stijgt door coronavirusuitbraak'
Transportsector en detailhandel zwaar getroffen
Wat sectorrisicobeoordelingen betreft, in de 28 door Coface beoordeelde landen zijn ongeveer 40 procent van de 13 bedrijfssectoren afgewaardeerd. Het is niet verwonderlijk dat transport in het huidige tijdperk de zwaarst getroffen sector is, gevolgd door de auto-industrie en de detailhandel, die vorig jaar al een zwakke positie hadden. Aan de andere kant van het spectrum zijn geneesmiddelen en, in mindere mate, agro-food en ICT het meest veerkrachtig.
Lees ook: TLN: 'Tweede steunpakket kabinet helpt transportsector niet'