Nieuws Financiën

Ook Clarence Seedorf op lijst Panama Papers

Oud-international Clarence Seedorf is een van de Nederlanders die in het journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontduiking worden genoemd, meldt het AD. In totaal komen honderden Nederlanders in de zogenoemde Panama Papers voor. Dat maakten Trouw en FD afgelopen nacht bekend.

Sander van Mersbergen 5 april 2016

Seedorf

Volgens de kranten draait het bij Seedorf allemaal om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam. Begin januari 2005 sloot Seedorf Racing een contract met Image Building Ltd, een bedrijf dat amper een week daarvoor was opgericht op de Britse Maagdeneilanden. Image Building betaalde 640.000 euro voor de sponsorrechten en noemde in het contract de Italiaanse juweliersketen Morellato als uiteindelijke sponsor.

Het contract werd echter doorverkocht aan het Nederlandse bedrijf Grand Prix Sports Investments & Hospitality (GPSIH). Uiteindelijk betaalde Morellato, via GPSIH, 3 miljoen euro aan Image Building, terwijl er maar 640.000 euro bij Seedorf Racing terechtkwam. Ondanks herhaalde verzoeken wilde Seedorf niet reageren, aldus Trouw.

De Panama Papers tonen aan dat criminelen, rijken en corrupte politici legale internationale constructies misbruiken om kapitaal aan het zicht te onttrekken. En dat is illegaal. Nederland is een grootmeester in dit soort fiscale afspraken. Zijn die nog wel houdbaar?

Nederland is geen hoofdrolspeler in de stroom aan berichten, gebaseerd op de gehackte of gelekte documenten van Mossack Fonseca, een juridisch dienstverlener uit Panama.

En dat terwijl Nederland volgens critici toch een cruciale draaischijf is in het internationale radarspel van belastingontwijking. Het kabinet krijgt regelmatig het verwijt te weinig te doen om misbruik tegen te gaan, onder meer rond de 'ruling' met koffieverkoper Starbucks.

Het ministerie kondigde in een reactie op de Panama Papers aan 'de relevante informatie' te onderzoeken. "De Belastingdienst zal actief kijken of daar gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing.''

De kranten die in Nederland publiceren uit de 11,5 miljoen mails, spreadsheets en contracten van Mossack Fonseca - het Financieele Dagblad en Trouw - hebben meer publicaties aangekondigd. Bovendien dicht het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), waarbij beide kranten zijn aangesloten, Nederland een prominente rol toe in het dossier. "Mossack Fonseca heeft nauw samengewerkt met grote banken en grote juridische firma's in landen als Nederland, Mexico, de VS en Zwitserland om klanten te helpen geld te verplaatsen of hun belasting te verlagen." Dat is op zich niet illegaal. Landen hebben onderling verdragen die het mogelijk maken om winsten en vermogens te verplaatsen. Dat voorkomt dat bedrijven dubbel belasting betalen. Mossack Fonseca presenteert Nederland op haar website als een interessante optie. Ons land heeft met veel landen verdragen, kent een grote financiële sector en veel rechtsvormen die anonimiteit garanderen.

Als de Panama Papers alleen dit soort praktijken hadden blootgelegd, zouden ze niet zoveel stof doen opwaaien. De onthullingen gaan echter verder. Ze tonen aan dat toegestane constructies misbruikt worden voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. "Denk aan corruptie, politici die financiële belangen verzwijgen terwijl ze die moeten opgeven, rijken die hun vermogen voor de belastingdienst verborgen houden, valse facturen en witwassen," zegt internationaal belastingspecialist Francis Weyzig van Oxfam-Novib.

Tv-geldenDe Panama Papers onthullen van alle varianten voorbeelden. Het doorsluizen van tv-gelden naar voetbalbestuurders. De IJslandse minister-president verzweeg een belang in de financiële sector. De vader van de Engelse premier Cameron schermde zijn vermogen af.

Volgens Weyzig tonen de Papers aan hoeveel er nog moet gebeuren om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan. "Nederland heeft bijvoorbeeld een verdrag met Panama. Dat is een land dat nog steeds aandelen aan toonder toestaat. Wie het aandeel in handen heeft, is eigenaar van het bedrijf. Dat staat nergens geregistreerd. Daardoor is het moeilijk om te traceren met wie je zaken doet.''