Nieuws Financiën

'Overgebleven miljard' voor bedrijfsleven wordt mogelijk anders verdeeld

De VVD is bereid met partijen in de Kamer te kijken waaraan ze het miljard kunnen besteden dat in de begroting opzij is gezet voor het bedrijfsleven. Dat zegt waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans tijdens de debatten over de begroting van volgend jaar.

ANP 22 september 2021

Miljarden bedrijfsleven sophie hermans vvd

Sophie Hermans (VVD): ,,Kijken of we voor de besteding van het BIK-geld met elkaar een andere verdeling kunnen verzinnen." Foto: ANP

Het inmiddels demissionaire kabinet had afgelopen jaren steeds zo'n 2 miljard gereserveerd voor het bedrijfsleven. Dit werd eerst de 'dividendmiljarden' genoemd, omdat het kabinet in eerste instantie de dividendbelasting wilde afschaffen. Wegens corona werd een nieuwe regeling opgetuigd waarmee bedrijven een belastingkorting op investeringen kregen. Dit heette de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK).

Ander verdeling verzinnen voor besteding van BIK-geld

Binnen de coalitie wilde vooral de VVD dat dit geld naar de bedrijven ging. Een deel ervan is dan ook voor volgend jaar al verdeeld. Er is nog een miljard over, waarvan Hermans zegt nu ook te willen ,,kijken of we voor de besteding van het BIK-geld met elkaar een andere verdeling kunnen verzinnen". Hermans kreeg al de taak om met middenpartijen te overleggen over aanvullende begrotingsplannen voor volgend jaar.

Lees ook: Prinsjesdag 2021: wat doen 'we' aan de belastingschulden van ondernemers?

Hermans vindt plannen van Ploumen te ingewikkeld

PvdA-leider Lilianne Ploumen oppert om het geld te investeren in lastenverlichting voor burgers, zodat huishoudens meer te besteden hebben. Maar om het hele bedrag in één keer daarvoor in te zetten, ,,dat vind ik ingewikkeld", zegt Hermans. Er zijn volgens haar meer partijen die wensen hebben.

Ook wat betreft de afschaffing van de verhuurdersheffing staat de VVD volgens Hermans open voor suggesties. Veel partijen willen van de heffing af, om woningcorporaties tegemoet te komen. Maar dan moeten daar wat Hermans betreft wel harde prestatieafspraken tegenover staan, zodat er ook daadwerkelijk meer woningen worden gebouwd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws