Nieuws Financiën

Panama Papers: 'ABN Amro weet van niks'

Dat ABN Amro-commissaris Bert Meerstadt in de Panama Papers voorkomt, wil niet zeggen dat de bank er ook bij betrokken is, zegt topman Gerrit Zalm tegen het AD. ,,Wij zetten geen buitenlandse structuren op voor klanten."

Sander van Mersberegen 8 april 2016

Gerrit zalm anp

Met de vermelding van Bert Meerstadt in de Panama Papers is ook de eerste Nederlandse bank genoemd in het almaar uitdijende dossier rond de gelekte administratie van het Panamase kantoor Mossack Fonseca. Meerstadt, commissaris van ABN Amro en ex-topman van de NS, blijkt de eerste aandeelhouder te zijn geweest van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden.

Dat bedrijf werd in 2001 opgericht met als doel aandelen, obligaties en deelnemingen te beheren. De vennootschap, die 2 weken na het 'aantreden' van Meerstadt een trustkantoor op Guernsey als bestuurder kreeg, is gekoppeld aan een Zwitserse bankrekening.

Totaal onbekendWie de huidige eigenaar is, kan niet achterhaald worden. Meerstadt zegt van niets te weten. Het aandeelhouderschap komt hem 'totaal onbekend' voor, zegt hij in Trouw. Gisteren stapte hij wel vervroegd op als commissaris bij ABN Amro. ,,Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt," schreef hij in een verklaring.

Een dag voor de onthullingen in Trouw en het Financieele Dagblad maakte de bank al bekend dat Meerstadt later dit jaar zou vertrekken. Die aankondiging zou het gevolg zijn van een eerder verzoek van de ex-NS topman.

Nog nooit gehoordABN Amro-topman Gerrit Zalm stelt in een reactie dat hij de feiten van de zaak-Meerstadt niet kent, buiten wat hij in de krant en in de reactie van de commissaris gelezen heeft. Verder benadrukt hij dat het niks met de bank te maken heeft. ,,Het staat volkomen los van ABN Amro." Van Mossack Fonseca had hij 'nog nooit gehoord'. ,,Nederlandse banken zetten geen structuren op voor klanten en geven geen fiscaal advies." De topman geeft toe dat hij iedere dag 'met spanning' de krant openslaat.

Chris Buijnk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zegt het goed te vinden dat de zaak wordt uitgezocht. ,,Ik heb de zelfde reactie als anderen: goh, gaat het er zo aan toe in de wereld?"

HertoetsingDe Autoriteit Financiële Markten, liet gisteren weten 'scherp' te letten op de publicaties uit de Panama Papers. Als blijkt dat een bestuurder of commissaris mogelijk belasting probeert te ontwijken, leidt dat zeker tot een hertoetsing van hun geschiktheid, stelt AFM-bestuurder Femke de Vries.

Nederlandse banken worden voorlopig niet als dienstverleners genoemd in de Panama Papers. Maar in Zwitserland liet Mark Branson, hoofd van de financiële toezichthouder FINMA, gisteren weten dat mogelijk veertien banken betrokken zijn bij witwassen. Volgens Branson is zijn kantoor bezig met witwaszaken die 'flagrante en massieve corruptie' doen vermoeden.