Nieuws Financiën

Personeel OM vaak in de fout

Raymond Broere 12 januari 2016

Personeelom1065

De afgelopen 4 jaar zijn 117 medewerkers van het OM berispt of ontslagen, omdat ze ernstig in de fout gingen. Onder hen zijn acht openbaar aanklagers. Twee van hen zijn op straat gezet, blijkt uit cijfers van het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie waarover het AD dinsdag bericht.

Uit een voor het eerst opgestelde lijst van misstanden komen tal van ontluisterende zaken naar boven. Zo is een officier van justitie ontslagen nadat hij in 2012 dronken op een zitting was verschenen.

Ook verloor een openbaar aanklager in 2014 een harde schijf met gevoelige informatie tijdens een vakantie in het buitenland en liet een andere eenzelfde harde schijf slingeren op een werkplek buiten de deur.

De meeste medewerkers op de lijst konden werk en privé moeilijk scheiden. Ze hadden ongeoorloofd in het computersysteem informatie opgevraagd over strafzaken of over familieleden. Er was zelfs een stagiair die wilde weten wat een potentiële huwelijkskandidaat op zijn kerfstok had. Vorige maand nog werd een OM-medewerker betrapt nadat hij voor tonnen geld had verduisterd dat in beslag was genomen.

Bureau IntegriteitSinds 2012 houdt het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie alle misstanden bij. In die periode zijn tien medewerkers ontslagen. Acht personeelsleden kregen voorwaardelijk ontslag aangezegd, en vier stapten zelf op. De meeste anderen kregen een berisping.

VerbazingDe lange lijst wekt verbazing bij advocaten. "Ik heb altijd gedacht dat mensen die anderen de maat nemen, zelf onkreukbaar zijn,'' zegt advocaat Sébas Diekstra. Volgens plaatsvervangend hoofdofficier van justitie en landelijk programmamanager integriteit Kitty Nooy is elke misstap er één te veel. Vooral als het gaat om officieren van justitie is dat extra vervelend. ,,Juist zij moeten het goede voorbeeld geven.''