Nieuws Financiën

Personeel sportzaken verrast door faillissementen

Personeel van Perry Sport en Aktiesport is verrast door het faillissement dat gistermiddag is uitgesproken. De winkels in blijven nog zes weken open, meldt de curator. Dit bericht het AD woensdag.

WICHARD MAASSEN 24 februari 2016

Perry Sport Failliet

Volgens een plakkaat achter het raam zoekt het filiaal van Aktiesport in winkelcentrum Emiclaer meerdere nieuwe collega's. Die oproep lijkt op slag achterhaald nu bekend is geworden dat de keten, evenals zusterbedrijf Perry Sport, failliet is. Daardoor verliest in Amersfoort een twintigtal medewerkers z'n baan.

Twee verkoopsters waren dinsdagochtend in de winkel nog optimistisch. "Er is nog niets veranderd, dit is een dag als alle anderen." Vragen over hun toekomst wimpelen ze evenwel af. "Daarvoor verwijzen we u door naar het hoofdkantoor."

VervelendEen klant van middelbare leeftijd, bezig met het passen van een regenjack, vindt het 'heel vervelend' dat de zaak verdwijnt. "Je weet zo langzamerhand niet meer wat er straks nog overblijft aan winkels", waarmee ze onder meer verwijst naar de ondergang van V&D.

"Vooral de onzekerheid waarin het personeel verkeert is naar", zegt kaasspecialist Daan Vermeij, bestuurslid van winkeliersvereniging Emiclaer. "Daarbij is leegstand slecht voor de sfeer in het winkelcentrum. Dat schrikt af. Gelukkig hebben we daar weinig last van. Hier zitten veel zelfstandige ondernemers, de betrokkenheid is groot."

Over het gerucht onder winkeliers dat er in het pand van Aktiesport een outletzaak zou komen, heeft hij niets gehoord.

DichtEen tweede filiaal van Aktiesport, in de Langestraat, is reeds dicht; sinds zondag. "Dat heeft niets te maken met wat er nu allemaal speelt", beweert een van de medewerkers, die druk doende zijn het pand ontruimen. "De sluiting was allang bekend." Zij en drie collega's worden (voorlopig) overgeplaatst naar een filiaal in Utrecht. Dinsdag meldden zich in koopgoot Amicitia klanten die, wijs geworden door ervaringen bij V&D, cadeaubonnen willen verzilveren. Landelijk verliezen tweeduizend mensen hun baan. De winkels blijven nog zes weken open, heeft de curator bekendgemaakt.

Ook de webwinkels zijn nog steeds in bedrijf, terwijl de curator zoekt naar mogelijke kopers die verder willen met de ketens. Er zouden zich al meerdere geïnteresseerden hebben gemeld. Het personeel wordt doorbetaald door het UWV.

Het faillissement komt volgens CNV-bestuurder Martijn den Heijer niet als een verrassing. "Het is te hopen een partij wordt gevonden die een doorstart aandurft", reageert hij. "Dan kan een deel van de werkgelegenheid behouden worden."