Nieuws Financiën

Politietop verdient goudgeld

Koen Voskuil en Peter Winterman 27 januari 2016

Politietopgoudgeld1065

Twintig politiefunctionarissen hebben in 2014 een hoger salaris geïncasseerd dan de minister. Topverdiener is Bernard Welten, die als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro opstreek. Dat meldt het AD woensdag.Lees ook:'Ach, het is wel een hondenbaan'

Dat blijkt uit het meest recente overzicht van grootverdieners bij de politie, dat het AD heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Zes van de twintig grootverdieners zaten in 2013 nog ónder het ministersalaris van 177.410 euro. Zij gingen er in 2014 dus op vooruit, terwijl de overheid juist aandringt op matiging van de lonen van topfunctionarissen. Daarom werd in 2013 de Wet normering topinkomens ingevoerd.

Vakbond"Onvoorstelbaar," reageert Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. "Voor agenten op straat is het onverteerbaar dat hun bazen meer verdienen dan de minister."

SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat het kabinet moet ingrijpen. "Agenten op straat hebben een jaar lang actiegevoerd voor een fatsoenlijk loon, terwijl de leiding zelf de zakken vult. Dat moet stoppen."

SalarissenVolgens de politietop is er niks mis met de hoge salarissen. "De politie is de grootste werkgever in de publieke sector én belast met zeer complexe vraagstukken, waaronder een reorganisatie," stelt een woordvoerder. "De salarissen zijn marktconform in de publieke sector."

Eén politiemedewerker verdiende met 258.994 euro meer dan het in 2014 nog wettelijk toegestane maximum van 230.000 euro. Dat was Bernard Welten, oud-korpschef van Amsterdam. Hij kreeg als adviseur van de korpsleiding bijna een halve ton meer dan de huidige korpschef Gerard Bouman, die 211.520 euro incasseerde.