Financiën

'Ach, het is wel een hondenbaan'

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Als Erik Akerboom op 1 maart aantreedt als hoogste baas van de Nationale Politie, kan hij zijn topambtenaren moeilijk vragen hun salaris te matigen. Zelf verdient hij dankzij een lucratieve overgangsregeling namelijk óók meer dan de minister. Dat meldt het AD woensdag.

Lees verder onder de advertentie

De huidige secretaris-generaal van Defensie maakt gebruik van een regeling waardoor hij de komende tijd 207.000 euro per jaar blijft verdienen. Dat is zijn huidige salaris bij Defensie. Daarnaast vangt hij een maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro.

Eigenlijk zou de nieuwe korpschef niet meer dan zo'n 179.000 euro mogen verdienen, het salaris van een minister. Dat is vorig jaar bepaald in de Wet Normering Top inkomens (WNT). Maar voor Akerboom wordt een uitzondering gemaakt.

Hele klus"Daar heb ik wel begrip voor", zegt Geert Priem, voorzitter van politiebond ANPV. "Het was een helse klus om iemand te vinden die deze klus op zich wilde nemen. Echt een hondenbaan. Akerboom hoeft van mij dan niet meteen een klap salaris in te leveren."

Lees verder onder de advertentie

Wat Priem meer steekt, is dat er politiefunctionarissen zijn die nog meer verdienen dan de korpschef. In 2014 kregen 20 hoge politiefunctionarissen een hoger loon dan toenmalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Tandartsenpraktijk opgevenBernard Welten - adviseur van de korpsleiding - streek fors meer op dan premier Mark Rutte. De oud-korpschef van Amsterdam verkocht zijn huid duur, al in 2004. Toen was hij korpschef van de politie in Groningen, maar de Amsterdamse burgemeester Job Cohen wilde hem per se naar de hoofdstad halen. Naar verluidt wierp hij tegen dat zijn vrouw haar tandartsenpraktijk daar moest opgeven. Een jaarsalaris van een kwart miljoen euro trok hem over de streep. In de jaren die volgden, weigerde hij in te leveren.

Sinds een paar jaar adviseert Welten de korpsleiding van de Nationale Politie. Hij schrijft rapporten over 'het nieuwe leidinggeven' en is lid van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Lees verder onder de advertentie

BuitengewoonBehalve Welten heeft de korpsleiding drie andere veelverdienende adviseurs in de arm genomen, zo blijkt uit het salarisoverzicht dat deze krant heeft opgevraagd. Eén van hen verdient 207.999 euro. Een ander 169.535 euro. Een 'buitengewoon adviseur' van de korpsleiding strijkt 139.393 euro op.

De korpsleiding zelf vindt dat geen enkel probleem. "Het is niet vreemd dat een organisatie die 65.000 medewerkers heeft, die midden in de grootste reorganisatie ooit zit en die belast is met complexe vraagstukken, een klein aantal goedbetaalde adviseurs tot haar beschikking heeft."

Leon KuijsEen andere grootverdiener bij de politie is Leon Kuijs, die in 2014 aantrad als voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie. Kuijs verving Ad van Baal, die na een vertrouwenscrisis het veld moest ruimen. Kuijs, oud-korpschef uit Brabant, kreeg een functieschaal hoger dan zijn voorganger. In 2014 verdiende hij 56.000 euro meer dan Van Baal. Dat kwam ook omdat hij een gratificatie incasseerde voor zijn 40-jarig dienstverband.

Lees verder onder de advertentie