Nieuws Financiën

Goudprijs weer in de lift

De goudprijs zit weer in de lift, nu beleggers die de financiële markten wantrouwen een toevluchtsoord zoeken. Waar moet je op letten als je wil investeren in het edelmetaal? De Volkskrant zocht het uit.

Marc van den Eerenbeemt 18 maart 2016

Goudprijs Lift

Nu wordt er weer zo'n 35 duizend euro betaald voor een kilo goud. Eind vorig jaar was dat 30 duizend euro. In 2012 piekte de prijs op bijna 45 duizend euro, het hoogtepunt van de goldrush na het uitbreken van de financiële crisis. Het zijn nog flinke prijzen vergeleken bij de circa 10 duizend euro die in de jaren tachtig en negentig voor een kilo goud moesten worden betaald.

De Amerikaanse goudhandelaar Joe Fostee, expert van investeringsmaatschappij Van Eck in New York, ziet de goudprijs nog wel verder oplopen. "We hebben de afgelopen jaren zeer sterke prijsdalingen meegemaakt. Nu blijft de goudprijs stijgen ondanks een aantal tegenkrachten. De markt was lang geobsedeerd door het rentebeleid van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Ook al wordt er nog steeds rekening gehouden met renteverhogingen, toch weerstaat de goudprijs die druk. En ook de enorme prijsdalingen op aanpalende terreinen op de grondstoffenmarkt, zoals olie, hebben geen effect."

Ook Foster omschrijft goud als financiële vluchthaven in roerige tijden. "De eerste veilige haven is doorgaans de Amerikaanse dollar, goud de tweede. Worden mensen nerveus over de kracht van de dollar, dan gaan ze naar goud. Die beweging is de belangrijkste drijvende kracht in de goudmarkt. Niet of er meer of minder gouden sieraden worden verkocht in Azië of China. Ook al is dat 50 tot 70 procent van de vraag, de vraag naar goud voor de productie van juwelen vormt de vloer in de goudprijs. De opwaartse kracht zit steeds in de vraag van beleggers. En die specifieke vraag komt nu vooral uit de westerse wereld - en dat hebben we al heel lang niet gezien."