Nieuws Financiën

1 op 20 bedrijven heeft problematische schulden

Zo'n 5 procent van de bedrijven in Nederland dreigt door schulden in de knel te raken. Het gaat om vijfduizend tot tienduizend ondernemingen. Onder meer in de horeca vrezen veel ondernemers dat ze niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Tom van Gurp (NU.nl) 5 juni 2023

Problematische schulden horeca belastingschuld corona cbs

Foto: ANP.

Dat een deel van de bedrijven de komende tijd daadwerkelijk in de problemen raakt, is volgens statistiekbureau CBS niet denkbeeldig, schrijft NU.nl. De Belastingdienst verstuurt vanaf begin deze maand invorderingsbrieven naar ondernemers die nog een belastingschuld uit de coronatijd hebben.

Lees ook: 1 op 3 kleine ondernemers technisch failliet: ‘Ze zitten echt in een spagaat’

16,5 miljard euro openstaande belastingschuld

Bedrijven mochten tijdens de pandemie langer wachten met het aflossen van hun belastingschuld. Maar aan die coulance is een einde gekomen. De totale nog openstaande belastingschuld van bedrijven bedroeg eind april 16,5 miljard euro.

Het CBS heeft bedrijven met vijf of meer werknemers naar hun schulden gevraagd. Daaruit blijkt dat een op de twintig de eigen schuldenlast problematisch noemt. In de horeca gaat het zelfs om een op de acht. Niet toevallig is die bedrijfstak zwaar getroffen door de coronalockdowns.

1 op de 8 horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Hogere inkoopkosten door de hoge inflatie

Bedrijven worstelen ook met hogere inkoopkosten door de hoge inflatie van de afgelopen tijd. De ondernemers zijn meer geld kwijt aan bijvoorbeeld energie, lonen en inkoop. Het CBS heeft ook gevraagd of de bedrijven die hogere kosten kunnen doorberekenen aan de klant.

Drie kwart van de ondernemers zegt de hogere uitgaven niet of niet helemaal in hun prijzen te kunnen verwerken. Ze vrezen minder te verkopen als ze dat wel zouden doen. Ook zegt een deel van de bedrijven dit niet te kunnen doen, omdat de prijzen in contracten zijn vastgelegd.

Lees ook: Meer ondernemers vragen schuldhulpverlening aan: 'Geen taboeonderwerp meer'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws