Nieuws Financiën

Rechtszaak helpt ondernemers Almelo

Vijf ondernemers hebben met succes de reclamebelasting aangevochten. De gemeente verkleint nu centrumgebied.

Van onze redactie 25 februari 2016

Rekenmachine pixabay 1

Het gebied waarin ondernemers reclamebelasting moeten betalen, wordt verkleind. Wie een winkel of ander bedrijf in de Grotestraat-Zuid heeft, hoeft vanaf nu pas te betalen als het bedrijf tussen de Bavinkstraat - Holtjesstraat en de Koornmarkt zit. Eerder waren dit ook de ondernemers tot aan de Bornsestraat.

De gemeente Almelo heeft besloten het gebied te verkleinen nadat vijf ondernemers het betalen van de reclamebelasting met succes aanvochten bij de bestuursrechter van de rechtbank Overijssel. Alle ondernemers in de binnenstad moesten deze belasting betalen. Er zijn twee tarieven, in het midden van het centrum betalen de ondernemers het meest, aan de rand van het centrum is dit bedrag lager. Ook een ondernemer uit de Kerkstraat maakte bezwaar, die kreeg echter geen gelijk van de rechter.

OpbrengstDe complete opbrengst van de reclamebelasting maakt de gemeente Almelo, die het geld int, over naar de Stichting Ondernemersfonds Centrum Almelo Aktief (SOCAA). Deze stichting organiseert van de opbrengst activiteiten in de binnenstad en betaalt er onder meer de sfeerverlichting van. In 2016 gaat het om een bedrag van 118.000 euro dat door de ondernemers zelf wordt opgehoest.

De zes ondernemers die de reclamebelasting aanvochten zijn Stokvis, Olijnyk, Haghuis, Van Schagen, Wessing en Sarkis. Ze zitten met hun zaken in de Grotestraat-Zuid, tussen de Holtjes- en de Bornsestraat.

InkomstenZij kregen al gelijk van de bestuursrechter, maar door het aanpassen van de verordening van de reclamebelasting hoeven andere ondernemers in dit deel van de stad ook niet meer te betalen. Hierdoor loopt SOCAA ongeveer 3.600 euro aan inkomsten mis, want de gemeente maakt het complete bedrag over dat via de reclamebelasting binnen komt.

Voorman Gerrit van Woudenbergh van de centrumondernemers kondigde vorig jaar vlak na de uitspraak al aan het gebied te willen verkleinen. Volgens hem had het geen zin om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Tot diezelfde conclusie komt de gemeente Almelo nu ook.

OndernemersDe reclamebelasting werd vier jaar geleden na forse discussies onder ondernemers en in de gemeenteraad ingevoerd. Vanaf het begin was er weerstand van ondernemers die zeggen niet mee te profiteren van de besteding van de belasting. Maar nu die eenmaal is ingevoerd, zijn het alleen enkele ondernemers in de 'aanloopstraten' die nog veel moeite met de belasting hebben.

Foto: Pixabay