Nieuws Financiën

Kabinet tegen nieuw Europees fonds om bedrijven te helpen

Het kabinet keert zich tegen een voorstel van de Europese Commissie om een nieuw fonds op te richten dat bedrijven subsidieert die investeren in nieuwe technologieën. Deze week vergaderen de Europese regeringsleiders over de plannen.

Hans van Soest 8 februari 2023

Europees fonds inflation reduction act

De Europese Commissie presenteerde vorige week een plan om het bedrijfsleven te helpen bij het overschakelen op nieuwe energiebronnen zoals waterstof. De commissie stelde voor soepeler om te gaan met staatssteunregels, bestaande subsidiepotten beter te gebruiken en op langere termijn een nieuw fonds in te stellen.

Lees ook: Europese staalsector wil EU-steun vanwege klimaatsubsidies VS

De plannen zijn een antwoord op de zogeheten Inflation Reduction Act van de Amerikaanse president Joe Biden. Die heeft miljarden dollars aan subsidie uitgetrokken voor bedrijven die bij hun productie minder CO2 uitstoten door over te stappen op andere energiebronnen. Sindsdien is de angst dat veel bedrijven een deel van hun activiteiten naar de Verenigde Staten verplaatsen. Donderdag en vrijdag vergaderen de Europese regeringsleiders over de plannen.

‘Zak er maar in’

In Nederland waren de regeringspartijen het een tijd oneens over wat het antwoord op de Amerikaanse aanpak moest zijn. Een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk, pleit voor een nieuw Europees bedrijvenfonds als tegenhanger. Regeringspartijen VVD en D66 zaten niet op één lijn. D66 voelde er veel voor, de VVD niet. Voor zo'n fonds zouden landen extra geld moeten storten naar Brussel. Het leidde onlangs tot hoog oplopende ruzie tussen premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën), waarbij de eerste ‘zak er maar in’ zou hebben geroepen.

Het kabinet heeft inmiddels de rijen gesloten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Micky Adriaansens dat het kabinet ‘niet overtuigd is’ van de noodzaak van zo'n nieuw fonds. Wel vind het kabinet dat bedrijven meer gesteund moeten worden, maar dat kan ook met de miljarden die nog in allerlei andere Europese fondsen zitten. Ook trekt Nederland zelf geld uit om bedrijven te helpen over te stappen op meer duurzame energiebronnen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws