Nieuws Financiën
Kalo Bagijn (BinckBank, Brand New Day) lanceert met Salarise nieuwe financiële disruptor
Kalo Bagijn, bekend als medeoprichter van BinckBank en Brand New Day, lanceert een nieuwe fintechonderneming. Het gaat om Salarise, waarmee jouw werknemers hun lopende leningen tegen een veel lagere rente kunnen oversluiten en zo tot wel 65 procent goedkoper uit zijn. ,,Met Salarise gaat de bijl aan de wortel van torenhoge marges op persoonlijke leningen en consumentenkredieten.”

"Met Salarise gaat de bijl aan de wortel van torenhoge marges op persoonlijke leningen en consumentenkredieten”, stelt Kalo Bagijn.
Het geheim achter de onderneming van Bagijn is een nieuw softwareplatform. De werknemer die zijn te dure lening wil oversluiten, geeft Salarise toestemming om via een koppeling met de HR-software van de werkgever real time inzicht te krijgen in zijn salarisstrook en het exacte moment van salarisuitbetaling. Diezelfde software zorgt seconden na storting van het salaris voor rechtstreekse incasso van de verschuldigde rente van de bankrekening van de werknemer. Door de duidelijkheid over het salaris, de aard en looptijd van het contract èn het moment van salarisuitbetaling, loopt de leningverstrekker minder risico en kan Salarise de bestaande lening verstrekken tegen een lagere rentevergoeding. Dit kan per jaar honderden euro’s schelen.
Bagijn maakt trilogie met Salarise compleet
,,Mensen betalen momenteel te veel voor leningen”, verklaart Bagijn het oprichten van Salarise. ,,En dat terwijl spaargeld op de bank niets oplevert. Daarom besloten we daar een oplossing voor te ontwikkelen. Met BinckBank braken we de kosten voor beleggingen open, met Brand New Day de markt voor verzekeringen en pensioenen. En met Salarise gaat de bijl aan de wortel van torenhoge marges op persoonlijke leningen en consumentenkredieten.”
"Er ontstaat een situatie waarvan iedereen profijt heeft: de werknemer heeft lagere lasten en de werkgever heeft financieel fitter en daarmee blijer personeel"
Werkgever geniet van fitter personeel als financiële zorgen afnemen
Claire Dussenbroek (foto onder) is commercieel directeur bij Salarise en geeft aan dat de propositie op alle vlakken een win-winsituatie is. ,, Wij bieden Nederland de mogelijkheid rente op leningen drastisch te verlagen door hun salarisstrook te 'salariseren'. De rente kan veel lager, omdat Salarise rechtstreeks inzicht krijgt in die salarisstrook en het exacte moment van salarisuitbetaling benut. Er ontstaat een situatie waarvan iedereen profijt heeft: de werknemer heeft lagere lasten en daardoor geen financiële zorgen en de werkgever heeft financieel fitter en daarmee blijer personeel. De leningen blijven overigens buiten het zich van de werkgever.”
Salarise is interessant omdat het gedurende de looptijd van de betreffende lening continu up-to-date is. Iets dat mogelijk is zodra de werknemer Salarise toegang tot deze cruciale informatie verleent. Het gaat hier om informatie waar andere leningverstrekkers geen toegang tot hebben met als gevolg dat zij vaak maar één keer vragen omtrent het salaris stellen.
Lees ook: BinckBank, Brand New Day Bank: de succesvolle aanpak van Kalo Bagijn
Werknemers met financiële zorgen zijn een groot probleem voor de maatschappij. De werknemers die geld lenen en waarbij deze schulden problematisch worden, zitten over het algemeen niet goed in hun vel, zijn vaker ziek en presteren minder. Ruim 60 procent van de werkgevers heeft personeel in dienst dat hiermee te maken heeft. Volgens het Nibud kost een werknemer met (problematische) schulden zijn of haar werkgever gemiddeld 13.000 euro extra aan kosten voor uitvoering loonbeslag, verhoogd ziekteverzuim en verlies aan arbeidsproductiviteit. Van de miljoen Nederlanders met schulden heeft 40 procent te maken met loonbeslag. Laat je deze cijfers op elkaar los, dan komt dit jaarlijks op een kostenpost van 5,2 miljard euro.
Personeel weet vaak niet of dit gevoelige onderwerp bespreekbaar is met de werkgever
Onderzoek van Wijzer in Geldzaken wijst uit dat zo'n 80 procent van de medewerkers met financiële vragen bij zijn werkgever wil kunnen aankloppen voor hulp en verwacht dat de werkgever iets doet aan de schuldsituatie van de werknemer. Werknemers hebben echter geen idee of dat wel kan en durven dit gevoelige onderwerp vaak niet bespreekbaar te maken.
Tekst gaat verder onder de podcast met Kalo Bagijn. In dit eerdere interview vertelt de medeoprichter van BinckBank en Brand New Day over de spraakmakende campagnes die hij met zijn bedrijven voerde, zijn stappen richting zelfstandigheid en over het juiste personeel op het juiste moment.
Aan de andere kant realiseren werkgevers zich niet altijd dat gemiddeld zo'n 15 procent van de medewerkers financiële problemen heeft. Met inzet van Salarise kunnen werkgevers hun werknemers financieel fitter helpen worden. In die zin biedt Salarise werkgevers een vernieuwende secundaire arbeidsvoorwaarde, waarbij concreet inhoud wordt gegeven aan ‘goed werkgeverschap’. Vaak hebben werkgevers wel aandacht voor fysieke en mentale fitheid van de werknemer. De financiële fitheid wordt als belangrijke HR-pijler echter veelal over het hoofd gezien.
Geen spaargeld om onverwachte kosten op te vangen
Salarise mikt met het oversluiten van te dure leningen op ruim de helft van de Nederlanders die een verplichting heeft in de vorm van een lening, persoonlijk krediet of aankoopkrediet. Uit onderzoek blijkt dat vijf miljoen mensen geen spaargeld hebben om onverwachte kosten op te kunnen vangen. Worden vervolgens te dure leningen afgesloten, dan heeft 32 procent van de Nederlandse huishoudens moeite met het betalen van renteverplichtingen en aflossing. Deze doelgroep is zeer geholpen met een lagere rente.
Daarnaast verwelkomt Salarise ook werknemers die geen financiële zorgen hebben maar logischerwijs wel graag goedkoper uit zijn. Elke werknemer krijgt zo de kans zijn salarisstrook te ’salariseren’.