Nieuws Financiën

Scheer & Foppen: 'Mogelijk meldt zich nog een koper'

Het oer-Harderwijkse elektronica-concern Scheer en Foppen werd gisteren failliet verklaard: 475 mensen op straat, 56 vestigingen sluiten de deuren. Maar aan de Industrieweg in Harderwijk, waar het hoofdkantoor zetelt, lijkt het business as usual.

Paul Hartman & Ingrid Willems | Foto: ANP 15 juni 2016

Scheer Foppen

De receptioniste laat niets blijken van de malheur die binnen heerst. ,,Heeft u een afspraak hier? U wilt iets meer weten over het faillissement? Het spijt me. We hebben één woordvoerder en dat is Paul Vermeij. Nee, hij is niet in het pand. Ik schrijf het telefoonnummer op", zegt ze tegen de Stentor.

Wat ze wel kwijt wil is dat het bericht over het faillissement voor haar als donderslag bij heldere hemel kwam. Ze is er erg van geschrokken. Dat geldt voor velen van de werknemers, die gisteravond naar Harderwijk kwamen om zich te laten informeren over de details van het faillissement.

Verschillende overnamekandidatenDe directie van het Harderwijkse elektronicaconcern heeft de afgelopen maanden met verschillende overnamekandidaten om tafel gezeten, maar dat heeft uiteindelijk nergens toe geleid. Dat de 56 vestigingen in het midden, oosten en noorden van het land voorlopig openblijven geeft een klein beetje hoop op een doorstart, weet Paul Vermeij. "Wellicht dat een koper zich de komende periode alsnog meldt." Ook enkele webwinkels, waaronder Bobshop en Internetshop, en logistiek dienstverlener E-man vallen onder het faillissement. Scheer & Foppen Installatietechniek en Foppen Vastgoed blijven wel gewoon bestaan. "Een schrale troost voor de familie Foppen", zegt Vermeij.

Dalende omzetcijfersHet faillissement komt voor insiders niet geheel als een verrassing. De winkelketen kampt al langere tijd met dalende omzetcijfers. Uiteindelijk bleek het Harderwijkse bedrijf niet opgewassen tegen de concurrentiekracht van bekende prijsvechters zoals MediaMarkt en BCC. Maar ook de opkomst van het online shoppen heeft Scheer & Foppen parten gespeeld, meldt het bedrijf in een persverklaring, hoewel het zelf ook een webshop had.

MegapoolDat elektronicaketens het moeilijk hebben, is al jaren bekend. Tien jaar geleden ging Megapool failliet en sindsdien is het niet meer rustig geworden. Scheer en Foppen leek zich te onttrekken aan de malaise maar valt nu toch om.

OnverwachtIn de winkel van Scheer en Foppen in Apeldoorn is het tegen het einde van de middag rustig, geen klanten. ,,We mogen niets zeggen, u moet bij de woordvoerder zijn, maar het faillissement had ik niet verwacht'', zegt een verkoopmedewerker. De grote affiches op de voorruit met de tekst leegverkoop hebben volgens hem niets met het faillissement te maken. ,,Dat was een actie die onlangs werd gestart'', aldus de man die zegt dat veel klanten die vandaag in de winkel zijn geweest al op de hoogte waren van het nieuws. En ja, ze leven erg mee.

Zakenimperium De familie Foppen - de familie Scheer is al lang niet meer betrokken bij het concern - wilde gisteren zelf niet reageren. Het was Aart Foppen - telg uit een Harderwijks vissersgeslacht - die in de jaren zestig de basis legde voor het bedrijf. In 1964 begon hij vanuit huis met de verkoop van elektronische apparatuur en technische installaties. Vier jaar later werd, dankzij een overname, de eerste Scheer & Foppen Elektro Speciaalzaak geopend in de Donkerstraat in Harderwijk. Toen Aart Foppen in 2013 op 75-jarige leeftijd overleed, omvatte zijn zakenimperium tientallen winkels, een installatiebedrijf en een vastgoedtak.