Nieuws Financiën

Slimste varkensstal van Nederland staat in Haaksbergen

De varkensstal van ondernemer Jan Nijhof uit Haaksbergen wordt door de varkenssector gepresenteerd als ‘de slimste van Nederland’. Dat schrijft De Twentsche Courant Tubantia donderdag.

Bert Hellegers | Foto: Lars Smook 13 oktober 2016

Jan Nijhof varkensstal Haaksbergen

Nijhof investeerde onlangs voor miljoenen in de stal. De ondernemer durfde het financiële risico te nemen, omdat één van zijn kinderen het bedrijf met 3.400 vleesvarkens en 1.050 zeugen zal voortzetten. Volgens Nijhof is het bedrijf met de nieuwe stal klaar voor een volgende generatie. “We voldoen hiermee aan de wensen die de maatschappij stelt aan dierenwelzijn en duurzaamheid”.

Kraamafdeling

In de nieuwe stal is veel aandacht besteed aan de ‘kraamafdeling’. De zeugen zijn er niet meer vastgesnoerd om doodliggen van biggetjes te voorkomen. De moeders hebben een aparte ruimte die in verbinding staat met een kraambox voor de pasgeboren biggen. De doorzichtige, plastic bak met ledverlichting heeft veel weg van een couveuse.

Speelgoed

Ook de naastgelegen stal voor zwangere varkens is er op ingericht om de dieren op hun gemak te stellen. Voor de afleiding is er varkensspeelgoed, zoals een bal aan een ketting en een schuurborstel aan de muur. Elk dier krijgt exact de juiste hoeveelheid voer geserveerd. Daarvoor zorgt een chip in het oor van het varken en een computergestuurd voerstation.