Nieuws Financiën

Snellere groei door samenwerking

Paul van Schijndel maakt van alles met zijn metaalbedrijf Creative Production; van plafondplaten tot opvouwbare kratten. ,,Ik ben niet goed in verkopen, daarom werk ik samen met bedrijven die dat wel kunnen. We nemen een aandeel in elkaar, zodat we van elkaars groei kunnen profiteren."

René Bogaarts | Foto: Van Assendelft Fotografie - Jeroen Appels 14 februari 2017

Creative production

Drie jaar geleden had Van Schijndel vijftien man in dienst, nu zijn het er al dertig. Hij heeft ook nog eens vijftien uitzendkrachten en zzp'ers aan het werk. Deze groei heeft het bedrijf verwezenlijkt door een interessante manier van samenwerken. Van Schijndel is namelijk goed in het bedenken en produceren van dingen, maar niet in verkopen. Daarom zoekt hij partners die dat wel kunnen. Dit begon met metalen frames die hij ontwikkelde voor grote koepeltenten zonder binnenpaal. Afnemers gebruiken ze als beursstand of verplaatsbare showroom. ,,Ze zijn populair, maar om ze te verkopen moet ik langs klanten of naar beurzen. Dat is niet mijn ding. Een klant bleek dat veel beter te kunnen. Met hem ben ik in zee gegaan. Door onze verantwoordelijkheden te verdelen, konden we allebei sneller groeien." Van Schijndels productiebedrijf heeft inmiddels een omzet van 4,3 miljoen euro; de hele groep van bedrijven heeft een omzet van 14,3 miljoen euro. Dit zou volgens hem niet mogelijk zijn geweest als hij de verkoop niet aan een ander bedrijf had uitbesteed.

Partners

Deze constructie bevalt de ondernemer zo goed dat hij hem ook gebruikt voor andere producten. ,,Ik ben een techneut en ik pik uit allerlei disciplines ideeën op. Ik wil het mooiste product zo slim mogelijk fabriceren, zodat bedrijven het hier kunnen produceren. Als het nodig is, zoek ik partners om een idee uit te werken of te verkopen. Dat heb ik ook gedaan voor onze opvouwbare kratten die op een pallet gemonteerd worden. Die worden verkocht door een bedrijf waar ik ook een belang in heb." Hij hoopt de strategie nog vaker toe te passen en heeft geen idee waar het eindigt.