Nieuws Financiën

Bij deze Franse startup kun jij groeifinanciering tot 3,5 miljoen euro ophalen

MKB-kredietplatform October is dinsdag officieel gelanceerd in Nederland. Het van oorsprong Franse platform is na Frankrijk, Spanje en Italië nu ook beschikbaar voor Nederlandse ondernemers en investeerders. Sinds 2014 heeft October al meer dan 240 miljoen euro aan leningen verstrekt aan ruim 500 verschillende MKB-ondernemingen. Hiermee is de fintech startup het grootste en snelst groeiende platform voor MKB-financiering in continentaal Europa.

De Ondernemer 27 november 2018

Financiering voor je bedrijf de ondernemer ondernemers

Op het platform kunnen MKB-ondernemers een kredietaanvraag doen vanaf 30.000 euro tot maximaal 3.500.000 euro, met een looptijd van drie maanden tot zeven jaar. October stelt hiermee het MKB in staat om op een eenvoudige en snelle manier rechtstreeks geld te lenen van zowel particuliere (crowdlending) als institutionele investeerders, zonder tussenkomst van een bank en zonder een persoonlijke garantie.

"De afgelopen jaren heeft October met succes honderden MKB-bedrijven in Frankrijk, Spanje en Italië aan groeifinanciering geholpen. De kennis die hierbij is opgedaan, zetten we nu ook in om Nederlandse ondernemers en hun organisaties te laten groeien”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland.

Lees ook: Groeifinanciering? Zo boksten deze ondernemers het voor elkaar

Meer dan de helft

Achter het platform zit een investeringsfonds van 200 miljoen euro. Van alle projecten die live gaan op het platform, financieren institutionele investeerders minimaal 51 procent van het totale financieringsbedrag. Daarna kunnen particuliere investeerders (de crowd) gedurende een aantal dagen de resterende 49 procent financieren. Indien nodig wordt de financiering afgerond vanuit het fonds, waarin ook het senior management van October participeert.

Lees ook: Zo trekt dit bedrijf maandelijks meer dan 2,5 miljoen bezoekers met financiële sites

October richt zich op MKB-bedrijven met een goed trackrecord en voldoende cashflow om de lening terug te betalen. Om hieraan te voldoen, moet een onderneming winstgevend zijn, een jaarlijkse omzet hebben van tenminste 250.000 euro en minimaal twee jaarverslagen indienen. MKB-organisaties die een lening aanvragen op het platform, krijgen binnen twee dagen zekerheid of de financiering wel of niet wordt gegeven - en tegen welke voorwaarden. Na een positieve uitkomst staat het bedrag binnen zeven dagen op de rekening van de ondernemer.