Nieuws Financiën

Steeds vaker schuld uit erfenissen

Annemart Van Rhee 1 februari 2016

Schuldenuiterfenis1065

Het aantal nabestaanden dat een erfenis enkel onder voorwaarden accepteert of verwerpt blijft stijgen. In 2015 was dat 20 procent van het totale aantal erfenissen, het jaar daarvoor nog 15 procent. Dat meldt het AD maandag.

Toch komen ondanks die groei, die vooral wordt veroorzaakt door de toename van samengestelde gezinnen, onnodig veel Nederlanders in de financiële problemen omdat zij met 'onzichtbare' schulden worden geconfronteerd. Dat constateert het Netwerk Notarissen.

Juridisch directeur Lucienne van der Geld van het Netwerk Notarissen kwam tot die conclusie na een rondgang langs vijf van de elf Nederlandse rechtbanken. Volgens het netwerk voldoet de huidige regelgeving - die bepaalt dat een nabestaande de erfenis automatisch accepteert - niet.

StiefkinderenVan der Geld: "Bij hertrouwen moeten de nabestaanden van de partner die als laatste overlijdt ook de stiefkinderen uitbetalen. Velen weten dit niet en ze beseffen evenmin dat als ze eenmaal 'ja' hebben gezegd tegen de erfenis er geen weg terug meer is. Ook niet als die erfenis uiteindelijk tegenvalt.

"Ik heb in mijn praktijk meegemaakt dat mensen na het regelen van de begrafenis dachten een leuk erfenisje over te houden van 12.000 euro. De realiteit was dat er een schuld overbleef van 24.000 euro nadat de stiefkinderen hun deel opeisten. Dat verschil moet uit eigen zak worden betaald.''

Het Netwerk Notarissen vindt dat de Tweede Kamer daarom zo snel mogelijk de erfwet moet aanpassen om nog meer financiele ellende en geruzie te voorkomen. Van der Geld: "We moeten naar een systeem dat erfenissen automatisch onder voorwaarden worden geaccepteerd. Dus: ja, mits er geen schulden zijn. In plaats van alleen maar ja."

Samengesteld gezinHoeveel Nederlanders er nu jaarlijks door erfenissen in de problemen komen, is nog niet in kaart gebracht. Het Centraal Bureau voor de Statisitiek becijferde wel dat in 2015 ruim 121.000 kinderen jonger dan 16 jaar in een samengesteld gezin woonden.