Nieuws Financiën
Strijd TenCate gestreden?
De strijd om de overname van Koninklijke TenCate is bijna gestreden. Nu Kempen Oranje Participaties zijn aandelen in TenCate (5,5 procent) toch gaat aanbieden bij het overnemende consortium, is de kans groot dat TenCate van de beurs gaat verdwijnen.

Het consortium Gilde Buy Out Partners, ABN Participaties en Parcom, dat het Almelose concern wil overnemen, had eind vorige maand 85,7 procent van de aandelen in handen. Gilde besloot het verhoogde bod van 26 euro per aandeel - aanvankelijk werd er 24,60 euro geboden - toch gestand te doen. Volgens het laatste bod, wordt er 714 miljoen euro betaald voor het hele concern.
'Uitrookprocedure'De termijn van aanmelden werd verlengd tot 9 februari. Nu Kempen Oranje Participaties, dat zich hevig verzette, toch door de knieën is gegaan, is de kans groot dat de aspirant-kopers 95 procent in handen hebben. Dat is dan voldoende om een zogeheten 'uitrookprocedure' te beginnen om het bedrijf volledig van de beurs te kunnen halen. Het moet wel raar lopen als er naast Kempen geen andere weerspannige aandeelhouders zijn die nu eieren voor hun geld kiezen. Er hoeft nog maar 3,8 procent van de stukken te worden aangemeld en de optie om ze te houden wordt steeds minder aantrekkelijk.
Hard spelenKempen wilde zijn belang in TenCate eerst niet verkopen, omdat het fonds meent dat het aandeel TenCate tussen de 30 en 35 euro waard is. Kempen staakt de strijd nu, omdat het een lange, kostbare, juridische strijd met de nieuwe eigenaren vreest. Gilde liet op 26 januari namelijk weten het spel hard te willen spelen en een zogeheten activa/passiva- transactie te willen toepassen als minder dan 95 procent van de aandelen TenCate zou worden aangeboden. Bij zo'n procedure wordt het bezit van TenCate verkocht aan een andere vennootschap, waardoor er voor de resterende aandeelhouders een lege huls achterblijft.
BriefIn de gisteren aan de aandeelhouders van Kempen Oranje Participaties verstuurde brief geeft de fondsbeheerder nog wel een sneer richting TenCate-directeur Loek de Vries en (ex-)commissaris Egbert ten Cate. In de brief staat: "De belangen van de aandeelhouders zijn naar onze mening slecht behartigd. Dit in tegenstelling tot de persoonlijke belangen van enkele bestuurders van TenCate." Deze opmerking slaat op het feit dat TenCate-topman De Vries en commissaris Ten Cate hun aandelen TenCate mogen inruilen voor aandelen in de nieuwe vennootschap, terwijl de andere aandeelhouders dat niet mogen en dus min of meer gedwongen zijn te verkopen. De Vries heeft ruim 200.000 aandelen in TenCate, die volgens het laatste bod dus een waarde hebben van dik 5 miljoen euro.
Foto: Carlo ter Ellen