Nieuws Financiën
Studenten starten eigen investeringsfonds voor startups: doel is 2,5 miljoen
Barstend van enthousiasme starten veel studenten hun eigen bedrijf. Maar ook boordevol naïviteit. Een groep studentondernemers wil de nieuwe generatie behoeden voor gemaakte fouten uit het verleden. Dat doen ze met hun eigen investeringsfonds Round One, voor en door studenten.

Bob van der Meulen (links), Jur van bergen (midden) en Steven Nelemans zijn betrokken bij het opzetten van Round One, een durfkapitaalfonds voor studentenstartups. Foto: ED/Rene Manders-DCI Media.
Dat het opzetten van een bedrijf tijdens je studie frustrerend kan zijn, weet ondernemer Bob van der Meulen als geen ander. Hij is medeoprichter van studentenstartup Intense. Frustraties van toen, wil hij voorkomen bij toekomstige studentondernemers. Wat voor frustraties dat zijn? ,,Dat je een gebrek aan kennis en ervaring hebt”, zegt Van der Meulen in het Eindhovens Dagblad. ,,Het is fijn iemand te hebben die naast je gaat staan. Die de juiste deuren voor je intrapt. Dat is de hulp die wij willen bieden.”
Die hulp wil Van der Meulen bieden met Round One, een investeringsfonds dat hij aan het opzetten is samen met nog drie studenten. Een durfkapitaalfonds, alleen dan geleid door studenten met geld dat enkel bestemd is voor studenten.
Lees ook: Graduate Entrepreneur, investeringsfonds van TU Delft en EUR, geeft drie startups een flinke zet
Vergelijkbare fondsen bestaan al in Amsterdam en Enschede. ,,Alleen hebben zij de universiteit als aandeelhouder, wij niet”, zegt Van der Meulen. ,,En het fonds dat wij aan het opzetten zijn moet groter worden.”
Hoe groot dan? Van der Meulen: ,,In eerste instantie willen we 2,5 miljoen euro ophalen. Maar als we zes ton hebben, kunnen we al van start.” Op dit moment is er volgens Van der Meulen zo’n 4,5 ton toegezegd.
Met dat geld wil Round One tussen de 25.000 en 75.000 euro investeren per bedrijf. Geld dat in eerste instantie geleend wordt. ,,Studenten blijven de baas”, zegt Van der Meulen. ,,Op voorhand spreken we doelen af. Als die gehaald worden, converteert de lening in aandelen.”
Professionals begeleiden startups bij hun ontwikkeling
Round One wil meer doen dan alleen geld verstrekken. Een groep professionals gaat helpen met het zoeken naar de juiste startups om in te investeren. Vervolgens gaan die professionals de gekozen startups begeleiden. Een van die professionals is Steven Nelemans, medeoprichter van deelautobedrijf Amber en zelf ooit studentondernemer.
,,We willen een heel leger van ambassadeurs vormen, ervaren ondernemers die hetzelfde mee hebben gemaakt als beginnende ondernemer”, zegt Nelemans. ,,Studentondernemers zijn vaak vrij in hun denken. En dat is goed. Maar een aantal dingen moet goed geregeld zijn. Je moet daar vooral ook de juiste mensen bij betrekken.”
Steven Nelemans van Amber. Foto: Amber.
Dat is nog niet zo makkelijk, weet Nelemans. ,,In het begin lijkt iedereen met grijze haren en een gevulde bankrekening een meerwaarde voor je bedrijf. Gaandeweg kom je erachter dat dat niet per se zo is.”
Harde eis investeerders dat ervaren professionals de kern vormen
Studenten zoals Van der Meulen blijven een jaar betrokken bij het fonds, waarna ze opgevolgd worden door studiegenoten. ,,Ervaren professionals moeten een stabiele kern vormen”, zegt Van der Meulen. ,,Dat is ook een harde eis van investeerders.”
Round One streeft naar een rendement van 11 procent voor investeerders. Voor investeringen kijkt het fonds naar vermogende particulieren, die bijvoorbeeld zelf succesvol zijn geweest als ondernemer.