Nieuws Financiën

Ton Jansen Rekreatie is failliet

Ton Jansen Rekreatie langs de dijk in Olst is al enige tijd gesloten. Nu is ook het faillissement uitgesproken.

Martin Vink 11 maart 2016

Faillietthinkstock

Het caravanbedrijf Ton Jansen Rekreatie in Olst is bankroet. Afgelopen dinsdag heeft de Rechtbank Overijssel in Zwolle het faillissement uitgesproken. De zaak had op het laatst vier vaste krachten en twee oproepkrachten in dienst.

Volgens curator Remco Joustra hebben zowel schuldeisers als de eigenaren Ans en Hans Peusken van de gerenommeerde firma het faillissement aangevraagd. Het echtpaar wil nu niet reageren.

TegenslagenTalrijke tegenslagen hebben het caravanbedrijf langs de dijk in Olst de kop gekost. De curator noemt de slechte gezondheid van Hans Peusken 'de hoofdoorzaak'. Peusken onderging vorig jaar een zware hartoperatie; enige tijd later volgde een herseninfarct.

Volgens de curator nam de angst toe bij leveranciers van het caravanbedrijf. "De kans op betaling door Ton Jansen Rekreatie wordt kleiner als de bestuurder buiten spel staat. Dus verkleinden leveranciers bijvoorbeeld de termijn waarin het bedrijf moest betalen. Daar kon de firma niet aan voldoen."

CrisisHet caravanbedrijf had ook te lijden onder de economische crisis. "De verkoop van caravans is ingezakt. Tja, dan gaan bedrijven met prijzen stunten, worden de marges klein." Medio februari haalde de leverancier de caravans van het merk Eriba en Hobby weg. Problemen deden zich ook voor onder het personeel. Joustra: "Vier medewerkers hebben zich vorig jaar ziek gemeld, zijn er dat hele jaar en ook daarna niet meer geweest. Ik ben er nog niet achter wat er toen is gebeurd. De vier vaste krachten die er op het laatst werkten, waren anderen dan de vier die zich ziek meldden."

SchuldenVerscheidene leveranciers van kampeerartikelen hebben van Ton Jansen Rekreatie geld te goed. Hoeveel schuldeisers er zijn, weet de curator nog niet. "In ieder geval een redelijk aantal", zegt hij. Verder hebben werknemers van het caravanbedrijf een tijd geen salaris ontvangen. Het is Joustra niet bekend om hoeveel maanden het gaat. Een gegadigde heeft zich nog niet gemeld voor een doorstart van het bedrijf. Mocht er geen kandidaat komen, dan worden kampeerspullen geveild. De caravans mogen dan weg zijn, de winkel staat volgens de curator nog vol met artikelen.

Onduidelijk is ook wat met het gebouw aan de Rijksstraatweg gebeurt. Het bedrijfspand is volgens Joustra van Ton Jansen Vastgoed BV, en valt buiten het faillissement.