Nieuws Financiën

Twee miljoen huur zonder huurders

Wendy Wagenmakers 5 januari 2016

Huurgeld1065

Het Vestzaktheater was niet de enige huurder van de Willem 3-kazerne in Vlissingen. Ook de Cultuurwerf zat er en wat andere huurders, soms met atelier.

Het kantoor heeft de Cultuurwerf al verhuisd naar het MuZEEum, de expositieruimte is dicht en voor de kunstuitleen wordt een nieuwe locatie gezocht. De huurders blijven.

Maar ook het huurcontract tussen de gemeente en eigenaar l'Escaut loopt nog even door. Om precies te zijn 34 jaar. De totale vierhonderd vierkante meter kazerne in de Oranjestraat kost de gemeente 4641 euro per maand. Dat is 55.692 euro per jaar en bijna twee miljoen tot 2039.

Daar staan geen inkomsten tegenover, zolang er geen nieuwe huurders zijn. Huurcontracten van vijftig jaar zou de gemeente nu niet meer afsluiten ("in de nabije toekomst worden accommodaties, op basis van integrale benadering, effectiever en efficiënter ingezet") 'maar vormden vroeger geen uitzondering'. l'Escaut-directeur Jan van Beekhuizen betwijfelt dat, maar is bereid mee te denken over een oplossing. "Het gebouw is te bijzonder om gesloten te zijn voor publiek."

Dezelfde kwestie speelt in de Brouwenaarstraat waar de gemeente nog tot 2019 per jaar 212.808 euro huur betaalt voor het inmiddels nagenoeg lege Theo van Doesburgcentrum.