Nieuws Financiën

Uientelers kunnen rekenen op steun Reimerswaal

De Reimerswaalse gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven om regionaal, nationaal en internationaal aan de bel te trekken voor de uiensector. Een motie daartoe werd dinsdagavond unaniem aangenomen tijdens de raadsvergadering, meldt de PZC.

Willem Adriaansens | Foto: Stock 26 januari 2017

Uien landbouw zeeland

De Europese voedsel veiligheids authoriteit (EFSA) dreigt het bestrijdingsmiddel Maleïne Hydrazide (MH) in de loop van 2017 te verbieden. Het middel, een kiemremmer, wordt al decennia gebruikt in de uiensector om de bewaartermijn van uien te verlengen.

Economische strop

Het CDA in Reimerswaal vreest een ineenstorting van de uiensector in heel Nederland en in de eigen gemeente in het bijzonder. Dat zou economisch enorme gevolgen hebben, volgens indiener Peter Koeman. ,,De uiensector is met de schelpdierensector één van de pijlers onder de Reimerswaalse economie. Samen met de afgeleide werkgelegenheid zijn hier duizenden arbeidsplaatsen mee gemoeid."

Om te voorkomen dat die allemaal wegvallen gaat het college druk uitoefenen op de Europese Commissie om de beslissing uit te stellen tot de onderzoeksuitslagen bekend zijn. Daarnaast gaat de motie naar allerlei nationale en internationale instellingen zoals het Europees Parlement, de minister van Economische Zaken, de Eerste en de Tweede Kamer en de staatssecretaris van Landbouw.